Porvoon kaupunki / ympäristöterveydenhuolto tiedottaa 14.7.2020: Uimavesien sinilevätilanne itäisellä Uudellamaalla

Sinilevää meressä

Itä-Uudenmaan uimarannoilla on 13. heinäkuuta mennessä havaittu sinilevää eli sinibakteereja Porvoon Hasselholman ja Lindvikin uimarannoilla ja Loviisan Plagenin ja Rönnäsin uimarannoilla. Uimista runsaiden sinileväesiintymien aikana ei suositella. Erityisesti pienet lapset on syytä pitää poissa vedestä, jossa on sinilevää.

Uimavesinäytteenotto ja ympäristöterveydenhuollon sinilevähavainnointi yleisillä uimarannoilla jatkuu tällä viikolla (vko29). Jos uimavedessä havaitaan sinilevää uimavesinäytteenoton yhteydessä tai uimarantojen käyttäjät ilmoittavat sinilevähavainnosta, uimarannan ilmoitustaululle viedään sinilevätiedote. Havainto kirjataan myös Porvoon kaupungin ympäristöterveydenhuollon nettisivulla ”Veden laadun valvonta rannoilla” julkaistavaan taulukkoon. Tiedotteita ei poisteta rannalta, vaikka sinileviä ei enää esiintyisikään. (https://www.porvoo.fi/veden-laadun-valvonta-yleisilla-uimarannoilla-ja-talviuintipaikoilla.

Levätilanne saattaa muuttua nopeasti, joten uimareiden tulee aina tarkistaa levätilanne rannalla ennen uimista. Uimarantojen käyttäjät voivat ilmoittaa levähavainnoista terveydensuojeluun sähköpostitse osoitteeseen ymparistoterveydenhuolto@porvoo.fi tai puhelimitse terveystarkastajalle arkisin klo 9-12 puh. 040 168 8844.

Osa sinileväesiintymistä on myrkyllisiä. Ihmisten herkkyys sinilevien aiheuttamille oireille vaihtelee. Myös vähäinen esiintymä voi aiheuttaa oireita. Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta. Sinilevä voi aiheuttaa iho-oireita, vatsaoireita, kuten pahoinvointia, mahakipua, ripulia ja oksentelua sekä flunssan kaltaisia oireita, kuten nuhaa, päänsärkyä, silmien ärsytystä ja kuumetta. Jos sinulla on oireita tai epäilet uineesi sinileväisessä vedessä, peseydy huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä. Ota tarvittaessa yhteyttä terveyskeskukseen.

Linkkejä:

Lisätietoja:

terveydensuojelusuunnittelija Maarit Lönnroth, puh. 040 723 4121, maarit.lonnroth@porvoo.fi