Professori Olle Sirénin muistomerkin paljastus 8.9.2021

Olle Siren

Olle Sirénin (13.2.1926–8.9.2015) muistomerkki paljastetaan keskiviikkona 8. syyskuuta 2021 kello 18. Muistomerkki, puhujanpönttö, sijaitsee Lovisa Gymnasiumin ja Lovisavikens skolan yhteisellä pihalla, Brandensteininkatu 27. Paljastustilaisuus on avoin yleisölle.

Olle Sirénin vaikutus paikallishistorian tutkimuksessa oli merkittävä. Hänen tutkimuskohteenaan oli ennen kaikkea itäuusimaalainen seutu, sekä maanviljelys-, kartano- että kulttuurielämä ja paikallisyhteisön historia hyvin laajassa merkityksessä. Sirén tutki ansiokkaasti ja dokumentoi monipuolisesti Itä-Uudenmaan historiaa. Hän kirjoitti Strömforsin, Mustion ja Stockforsin ruukkien historiasta sekä erillisteokset Pernajan Sarvilahden ja Malmgårdin kartanoista. Lisäksi Sirén kirjoitti viisi laajaa teosta Pernajan pitäjän historiasta, suomenkielisen kokoelmateoksen ja Loviisan kaupungin historiasta.

Tutkimuksen ja kirjoitustyön ohella Sirén työskenteli reilut kolmekymmentä vuotta pedagogina ja opettajana sekä kunnallispoliitikkona Loviisassa. Vuonna 1954 hän alkoi opettaa ruotsin ja historian tuntiopettajana ja lehtorina Lovisa svenska samlyceumissa ja työskenteli lukion vanhempana lehtorina vuodesta 1968 vuoteen 1989.

Kunnallistyössä Sirén oli mukana jo aikaisessa vaiheessa. Hän toimi kirjastolautakunnan pitkäaikaisena puheenjohtajana ja koulusuunnittelutoimikunnan jäsenenä. Sirén oli useita vuosikymmeniä sekä kaupunginvaltuuston että kaupunginhallituksen jäsen ja molempien pitkäaikainen puheenjohtaja.

Eräs Olle Sirénin suurista mielenkiinnon kohteista oli Loviisan kadunnimet ja niiden historia. Hän oli kolmisenkymmentä vuotta puheenjohtajana työryhmässä, jonka tehtävänä oli valvoa sekä katujen, kujien että muiden paikkojen nimeämistä. Yhteensä yli 220 kadunnimeä ovat peräisin Sirénin kynästä.

Sirén vastaanotti useita kunnianosoituksia: muun muassa hänet nimitettiin 1987 Svenska litteratursällskapet i Finland -kirjallisuusseuran kunniajäseneksi, 1991 hänelle myönnettiin Suomen leijonan ritarikunnan ensimmäisen luokan ritarimerkki ja samana vuonna Sirén sai myös Svenska kulturfondenin palkinnon. Olle Sirénille myönnettiin professorin arvonimi vuonna 1991.

Kuva: Eddie Brucen kokoelmat