Raatihuoneen saneeraus hyvässä vauhdissa

Loviisan Raatihuoneen peruskorjaustyöt valmistuvat tämänhetkisen arvion mukaan syyskuun alkupuolella. Tavoite on, että henkilökunta voisi palata väistötiloista takaisin Raatihuoneelle syyskuun puolivälissä. Valaisimien saatavuusongelman vuoksi valmistuminen saattaa siirtyä hieman.

Raatihuoneen saneeraukseen sisältyy sekä julkisivun kunnostaminen että sisätöitä. Julkisivutyöt on pääosin jo tehty: vesikatto on maalattu ja ulkoseinien paikkaukset ja maalaukset ovat pääosin valmiina. Urakkaan sisältyvistä rakennuksen pohjois- ja itäpuolien ikkunoista suurin osa on kunnostettu. Raatihuoneen tornin ja parvekkeen kunnostus on vielä kesken.

– Parveke oli niin huonokuntoinen, että se joudutaan korjaamaan tekemällä uusi betonilaatta. Parvekkeen kaunis valurautakaide on matala, ja sen taakse lisätään turvallisuutta parantava korkeampi kaide, kertoo projektinjohtopäällikkö Ulf Blomberg.

Raatihuoneen viemäriputkistot, vesijohdot, sähköt ja tietotekniset yhteydet saneerataan. Viemärien asennukset on saatu valmiiksi, ja muilta osin työt jatkuvat.

– Valitettavasti valaisimien saatavuusongelma saattaa siirtää valmistumista muutamalla viikolla, ellei löydy korvaavia valaisintyyppejä joita on paremmin saatavissa, toteaa Blomberg.

Rakennuksen sisällä näkyvimpiä muutoksia tulee pääaulaan ja yläkertaan johtavaan portaikkoon, jotka entisöidään. Muun muassa vanhat muovimatot on poistettu lattioilta ja portaikosta. Yläaulassa on otettu esille alkuperäinen lankkulattia. Lisäksi aulatilojen valaistus uusitaan ja seinäpinnat ja osa ovista entisöidään.

Raatihuoneen saneerauksen kustannusarvio on noin 1,5 miljoonaa euroa. Loviisan Raatihuone on arkkitehti Georg Theodor Chiewitzin suunnittelema ja valmistui vuonna 1862.