Rhodopuisto saa täydennystä kesän aikana, porraspuiston korealaista tunnelmaa korostetaan istutuksin

Harjun rhododendron-laakson tai Rhodopuiston ensimmäiset kukkijat lupailevat komeita kukintoja.  Matalakasvuisen kanadanatsalean (Rh. canadense) perhosmaiset, aniliininpunaiset kukinnot ovat jo avautuneet, seuraavaksi kukintaa aloittelee laakson reunamilla kasvava kookas tigerstedt (Rh. brachycarpum ssp. tigerstedtii).

Kaupunginpuutarhuri Mona Bäckman iloitsee, että laakson kasvit ovat selvinneet leudosta ja lumettomasta talvesta yllättävän hyvin. Joidenkin kasvien oksankärjet ovat maistuneet harjun jäniksille, myös selviä ihmisen jättämiä tallautumia näkyy istutusalueilla, erityisesti kuntoilupaikan luona.

Puiston istutuksia suunnitellut dendrologi, FM Jaakko Saarinen, kävi viikolla katsomassa miltä alue nyt alkukesästä näyttää.

– Se miten valo siivilöityy puiden välistä korostaa paikan hienoutta, Saarinen ihastelee.

Saarinen on suunnitellut Rhodopuiston täydennyksiä. Niitä istutetaan loppukesän ja tulevan syksyn aikana. Luvassa on muun muassa matalaa, varhain kukkivaa kaukasianalppiruusua (Rh. caucasium) ja kaunislehtistä, noin puolitoistametriseksi kasvavaa nukka-alppiruusua (Rh. smirnowii). Seuralaiskasveiksi istutetaan ainakin yksi hevoskastanja ja köynnöshortensia männynrungoille kiipeilemään.

– Lisäksi myös yllätyksiä on tulossa, Saarinen huomauttaa.

Porraspuistoon korealaista tunnelmaa

Parhaillaan tervauksen alla olevat Harjun portaat eli Harpot saavat reunoilleen myös istutuksia. Jaakko Saarinen on suunnitellut porraspuistoon alueen ”korealaista tunnelmaa” korostavia istutuksia. Komeiden kivijärkäleiden lomaan sekä portaiden ylä- ja alapäähän istutetaan syksyllä ja ensi keväänä muun muassa sirolehtistä vaahteraa (Acer komarovii), pensassembraa (Pinus pumila), magnoliaa (Magnolia sieboldii) sekä kukkivia pensaita kuten koreanalppiruusua (Rh. mucronulatum) ja kesäkameliaa (Stewartia pseudocamellia).

Täydennysistutusten jälkeen rhododendron-laakso ja porraspuisto ovat valmiit, mutta Saarisen mukaan kestää ainakin noin viitisen vuotta ennen kuin kokonaisuus alkaa hahmottua ja istutukset alkavat olla näyttäviä.

Odotettavaa ja seurattavaa siis riittää alppiruusujen ystäville, ja toki muillekin kasvien ystäville.

Lisätietoja: kaupunginpuutarhuri Mona Bäckman, puh. +358 440 555 468, mona.backman@loviisa.fi