Rosk’n Roll tiedottaa: Jäteasemilla lajitellaan joulukuusta lähtien myös muovituotteet

Rosk’n Roll aloittaa kotitalouksien muovituotteiden erilliskeräyksen jäteasemillaan. Joulukuun alusta lähtien jäteasemille tuoduista jätekuormista muovituotteet lajitellaan erikseen. Tähän asti muovituotteet on lajiteltu sekajätteisiin.

Muovista valmistetaan sekä pakkauksia (esim. useat elintarvike- ja pesuainepakkaukset) että tuotteita (esim. leluja, kalusteita, astioita). Muovipakkausten keräys on järjestetty koko Suomessa pakkaustuottajien toimesta, kuten jätelaki velvoittaa. Muovituotteiden keräys sen sijaan on maassamme jäänyt vielä erilaisten kokeilujen asteelle. Muulle muovijätteelle kuin pakkauksille on ollut vaikeaa löytää käsittelylaitosta.

– Olemme ensimmäinen jäteyhtiö Suomessa, joka ryhtyy keräämään muovituotteita vakituisena palveluna kattavasti koko toimialueellaan, kaikilla jäteasemillaan. Yhä enemmän jätettä on saatava hyödynnetyksi materiaalina, ja sen vuoksi aloitamme keräyksen, vahvistaa Rosk’n Rollin kehityspäällikkö Vesa Heikkonen.

– Meiltä muovituotteet ohjataan Lahteen Päijät-Hämeen Jätehuollon lajittelulaitokseen, joka tunnistaa muovilaadut ja ohjaa ne eteenpäin hyödynnettäväksi. Muovit ohjataan materiaalihyötykäyttöön eli niistä tehdään uusiomuovin raaka-ainetta, jolla korvataan neitseellisiä raaka-aineita. Uusiomuovista valmistetaan esimerkiksi muovipusseja, -ämpäreitä ja -levyjä, Heikkonen kuvailee prosessia.

Muovituotteisiin lajitellaan sellaiset kotitalousmuovit, jotka eivät ole pakkauksia: ämpärit, laatikot, kastelukannut, puutarhakalusteet, pulkat jne. Muovituotteista tulee poistaa metalliosat. PVC-muovia, vaahtomuovia, styroksia, letkuja, putkia, rakennus- tai maatalousmuoveja ei muovituotekeräykseen saa laittaa.

Isommat muovituotteet pois sekajätteen joukosta

Muovituotteet ovat tähän asti jäteasemilla kuuluneet sekajätteen joukkoon. Muovituotteet ovat sekajätteen lailla maksullista jätettä, sillä Rosk’n Roll maksaa niiden lajittelusta ja käsittelystä. Hinnoittelussa kuitenkin kannustetaan lajitteluun, sillä muovituotteiden vastaanottohinta on sekajätettä alhaisempi. 200 litran jätesäkillinen muovituotteita vastaanotetaan jäteasemilla 4 euron hintaan, ja isommista kuormista hinta on 8 euroa/alkava kuutio (m³). Sekajätteen vastaavat hinnat ovat 5 euroa/200 l ja 10 e/alkava m³.

Vaikka vain yksittäisen muovituotteen toisi muun sekajäte-erän mukana, kannattaa se jäteasemalla heittää erilliselle muovilavalle. Näin sen saa ohjattua materiaalina hyödynnettäväksi eikä se mene jätteenpolttoon. -Muovituotteiden erilliskeräystä moni on jo toivonutkin: ihmiset mielellään lajittelevat, kun tietävät, että jäte oikeasti menee hyötykäyttöön, Vesa Heikkonen kertoo.

Jäteasemalle neuvotaan tuomaan isompia muovituotteita ja jäte-eriä, jotka eivät tavallisestikaan kodin jäteastiaan kuulu. Sen sijaan roskaksi päätyvät pienet muovituotteet, kuten muoviastiat, pikkulelut ynnä muut, kannattaa yhä laittaa kodin sekajäteastiaan. Pienten esineiden kuljettaminen erikseen jäteasemalle ei ole ympäristön kannalta tarkoituksenmukaista, lisäksi niistäkin tulisi jäteasemalla suorittaa maksu.

Muovipakkaukset, joita on jo jonkin aikaa kerätty myös isommilla kiinteistöillä ja Rinki-ekopisteillä, lajitellaan yhä erikseen ja vastaanotetaan jäteasemilla maksutta. Ne ohjataan edelleen suoraan valtakunnalliseen pakkausmuovin keräykseen Fortumin Riihimäen laitokselle hyödynnettäväksi.

– Materiaalien kierrätyksen eteen tehdään Suomessa jatkuvasti töitä. Uskon, että tulevaisuudessa saamme maahamme kattavamman muovituotteiden kierrätyksen, joka ulottuu myös kiinteistöille. Nyt aloittamamme jäteasemakeräys on askel eteenpäin oikeaan suuntaan, visioi Heikkonen.