Rosk’n Roll tiedottaa: Rosk’n Rollin toimialueella siirrytään kuntien järjestämään lietekuljetukseen

Itä- ja Länsi-Uudellamaalla siirrytään kuntien järjestämään lietteiden kuljetukseen. Saostus- ja umpisäiliölietteiden kunnalliseen keräykseen siirrytään alue kerrallaan vuosina 2024–2026.

Kiinteistönomistaja on tilannut tähän asti säiliöiden tyhjennykset ja lietekuljetukset haluamaltaan palveluntuottajalta. Jatkossa ne tilataan kuntien omistamalta Rosk’n Roll Oy Ab:ltä. Käytännössä kuljetukset ja tyhjennykset hoitaa Rosk’n Rollin kilpailuttama kuljetusyrittäjä.

Länsi-Uudenmaan lietekuljetuksia koskeva ensimmäinen kilpailutus käynnistyy markkinavuoropuhelulla syys-lokakuun vaihteessa. Ensimmäisenä tyhjennykset alkavat Hangossa lokakuussa 2024. Seuraavana vuorossa on Raasepori tammikuussa 2025, josta edetään kunta kerrallaan kohti itää. Itä-Uudellamaalla kilpailutukset toteutetaan vuonna 2025. Pysyvän yhteysliikenteen ulkopuoliset saaristokohteet kilpailutetaan myöhemmin.

– On mahdollista, että alueen tyhjennys- ja kuljetusurakoista huolehtii jatkossakin sama yrittäjä kuin tällä hetkellä, mutta Rosk’n Rollin kilpailuttamana. Pyrimme siihen, että myös pienyrittäjien on mahdollista osallistua tarjouskilpailuun ilman merkittäviä kalustoinvestointeja, kertoo Rosk’n Rollin kuljetuspäällikkö Mika Toivari.

Tarjouksen voi tehdä myös yritysten yhteenliittymänä. Kuntien kehitysyhtiöt ovat valmiita tarjoamaan kuljetusyrittäjille apuaan tarjouskilpailuun osallistumisessa.

Ensimmäisen urakkakauden kesto on kolme vuotta. Jatkossa tarkoituksenmukainen sopimuskausi olisi jätekuljetuksista tuttu 5 + 2 vuotta.

– Ensimmäisellä urakkakaudella saatetaan kiinteistöjen tyhjennystiedot ajan tasalle ja hiotaan toimintamallit urakoitsijoiden kanssa, Toivari selventää.

Rosk’n Roll on käynyt taustakeskusteluja runsaan puolentoista vuoden ajan alueilla toimivien kuljetusyrittäjien kanssa. Yrittäjien pitkäaikaista kokemusta lietekuljetuksista hyödynnetään kuljetusten suunnittelussa ja heidän näkemyksensä pyritään huomioimaan kilpailutuksessa. Rosk’n Rollista toivotaan mahdollisimman monien kuljetusyritysten osallistuvan myös markkinavuoropuheluun ja lisäksi tietysti itse tarjouskilpailuun.  Julkiset urakat ovat vakaata liiketoimintaa, joten tarjouksen jättämistä esimerkiksi osana yhteenliittymää kannattaa harkita vähemmälläkin kalustolla.  Toivari kehottaakin seuraamaan palveluiden hankintakanavaa Hilmaa.

– Julkaisemme pikapuoliin ilmoituksen markkinavuoropuhelun alkamisesta. Vuoropuheluun osallistuminen ei velvoita osallistumaan itse tarjouskilpailuun, joten suosittelen kaikkia kuljetusyrittäjiä osallistumaan ja tuomaan esiin omat näkökulmansa. Erilaisten tarpeiden ja käytäntöjen huomioiminen hankinnan valmistelussa parantaa tarjouskilpailun onnistumista.

Rosk’n Roll lähestyy asukkaita noin vuotta ennen keräyksen alkamista kirjeitse ja pyytää ilmoittamaan tiedot kiinteistöjensä jätevesijärjestelmästä sekä tyhjennysvälistä. Tietoja tarvitaan alueen lietteenkuljetusten suunnitteluun sekä viranomaisen käyttöön.  Tiedot voi ilmoittaa netissä tai kirjeen mukana tulevalla paperilomakkeella.

Kunnalliset lietekuljetukset pähkinänkuoressa

Vastuu saostus- ja umpisäiliöiden tyhjennysten ja lietekuljetusten järjestämisestä siirtyy kiinteistönomistajalta kunnalliselle jäteyhtiölle

Uudenmaan jätelautakunta päätti kunnallisiin lietekuljetuksiin siirtymisestä vuonna 2021.

Kunnallinen lietteen keräys käynnistyy alue kerrallaan vuosina 2024–2026 lännestä alkaen