Ruoantuotannon tulevaisuus rakentuu kestäville valinnoille – Loviisassa jo nyt

Foto: ©maaseutuverkosto, Mediafarmi

Loviisan kaupungin maaseututoimen kampanja Maaseutu on mahdollisuus nostaa esiin ruoantuotannon tulevaisuuden kannalta keskeisiä ratkaisuja. Muuttuva ilmasto, geopoliittinen epävarmuus ja kasvavat ympäristövaatimukset edellyttävät entistä kestävämpiä toimintatapoja koko ruokaketjussa – pellolta pöytään.

Foto: ©maaseutuverkosto, Martina Motzbäuchel

EU:n yhteisellä maatalouspolitiikalla (CAP) on merkittävä ohjaava vaikutus viljelyyn myös Suomessa. Vuonna 2023 alkaneella rahoituskaudella vihreät tavoitteet, kuten luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen ja ilmastokestävyys, ovat yhä tärkeämmässä roolissa. Ruoantuotantoa ohjataan entistä enemmän kohti ympäristöystävällisiä ratkaisuja, jotka turvaavat sekä viljelijän toimeentulon että kuluttajan ruoan saatavuuden. EU:n yhteisen maatalouspolitiikan tavoitteet

Loviisassa tehdään jo nyt tulevaisuutta – palkokasveilla ja syysviljoilla kohti vihreämpää tulevaisuutta

Loviisan alueella palkokasvien viljelyala on kasvanut 50 prosenttia kymmenessä vuodessa. Tämä kehitys tukee valkuaisomavaraisuutta ja vähentää tuontisoijan tarvetta, jonka viljely aiheuttaa merkittäviä ympäristöhaittoja erityisesti Etelä-Amerikassa. Leg4Life-hankkeessa (2019–2025) on kehitetty suomalaisiin olosuhteisiin sopivia palkokasvilajikkeita ja prosessointimenetelmiä, joiden avulla palkokasveista saadaan maistuvia ja monipuolisia elintarvikkeita. Näin yhdistyvät sekä kuluttajien että ympäristön hyvinvointi.

Myös ilmastokestävyys ja vesistöjen suojelu näkyvät käytännön toimissa. Loviisan seudulla syyskylvöisten viljojen viljelyala on kasvanut yli 50 prosenttia kymmenessä vuodessa. Syysviljat tarjoavat tehokkaan keinon suojella vesistöjä: ne pitävät pellot kasvipeitteisinä talven yli, vähentävät eroosiota ja ravinteiden huuhtoutumista sekä mahdollistavat töiden parempaa ajoitusta maatiloilla.

Foto: ©maaseutuverkosto, Mediafarmi

Kiertotalous näkyy lautasella ja pellolla – kouluruoka osaksi ratkaisua

Biokaasutuotanto ja ravinteiden kierrätys ovat tärkeä osa kiertotaloutta, joka voi vähentää maatalouden päästöjä ja lisätä energiaomavaraisuutta. Loviisa on edelläkävijä kasvisruuan tarjoamisessa kouluissa – paikallinen ruokakulttuuri vahvistaa ruokakasvatusta ja lisää tietoisuutta kestävän ruoantuotannon merkityksestä.

Loviisan kaupungin ruokapalvelupäällikkö Annika Kuusimurto kertoo, että koulun kasvisruoassa on aina mukana kasviproteiinia. Sekä kasvisruoan että perusruoan lisäkkeenä on aina salaattia.

Maaseutu kiinnostaa – ja sillä on ratkaiseva rooli

Maaseutu kiinnostaa yhä enemmän myös kaupunkilaisia. Lähiruokapäivät ja kylätapahtumat houkuttelevat kävijöitä, jotka haluavat tietää enemmän ruoan alkuperästä ja sen tuotantotavoista. Ruoantuotannon tulevaisuus on monivaiheinen kokonaisuus, jossa Loviisa haluaa näyttää suuntaa – yhdistämällä perinteitä, paikallisuutta ja uusia innovaatioita.

Lähiruoka lähellä sydäntä

Liljendalpäivillä 13.–15.6.2025 musiikkia, taikuutta, markkinahumua ja teemana lähiruoka. Tervetuloa!

Loviisan kaupunki
Maaseututoimi