10.06.2025 Framtiden av matproduktionen byggs på hållbara val – redan nu i Lovisa Foto: ©maaseutuverkosto, Mediafarmi Lovisa stads landsbygdsväsendes kampanj Landsbygden är en möjlighet lyfter fram lösningar inom matproduktionen som är centrala vad gäller dess framtid. Det ändrande klimatet, den geopolitiska osäkerheten och de växande miljökraven förutsätter allt hållbarare verksamhetssätt i hela matkedjan – från åkern till bordet. Foto: ©maaseutuverkosto, Martina Motzbäuchel EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP) har en betydande styrande inverkan på odlingen också i Finland. Under finansieringsperioden som började 2023 har gröna mål, så som förstärkandet av naturens mångfald och klimattåligheten, en allt viktigare roll. Matproduktionen styrs i allt ökande grad mot miljövänliga lösningar som säkerställer såväl odlarens utkomst som tillgängligheten av mat för konsumenten. Översikt över EU:s gemensamma jordbrukspolitik – Europeiska kommissionen I Lovisa gör man redan framtid – med baljväxter och höstsäd mot en grönare framtid Inom området för Lovisa har odlingsarealen för baljväxter ökat 50 procent över tio år. Denna utveckling stöder proteinsjälvförsörjningsgraden och minskar behovet av importerad soja, vars odling förorsakar betydande miljöolägenheter speciellt i Sydamerika. I projektet Leg4Life (2019–2025) har man utvecklat baljväxtvarianter och processmetoder som lämpar sig för finska förhållanden. Med hjälp av dem får man av baljväxter smakliga och mångsidiga livsmedel. Så förenas välmående av både konsumenterna och miljön. Miljöhållbarhet och skydd av vattendrag ses även i de praktiska åtgärderna. I Lovisanejden har odlingsarealen för höstsådda sädesslag ökat med över 50 procent över tio år. Höstsäd erbjuder ett effektivt sätt att skydda vattendrag: de håller åkrarna växttäckta över vintern, minskar på erosionen och bortsköljning av näringsämnen samt möjliggör bättre tajmning av arbetena på jordbruken. Foto: ©maaseutuverkosto, Mediafarmi Cirkulär ekonomi ses på tallriken och åkrarna – skolmaten till en del av lösningen Biogasproduktion och återvinning av näringsämnen är en viktig del av cirkulär ekonomi, som kan minska jordbrukets utsläpp och öka energisjälvförsörjningen. Lovisa är en föregångare i att erbjuda vegetarisk mat i skolorna – den lokala matkulturen förstärker matfostran och ökar medvetenheten om betydelsen av hållbar matproduktion. Lovisa stads kostservicechef Annika Kuusimurto berättar att det i skolans vegetariska mat alltid finns med växtprotein. Som birätt till såväl vegetarisk mat som basmat finns det alltid sallad. Landsbygden intresserar – och den har en avgörande roll Landsbygden intresserar allt mer också stadsborna. Närmatsdagar och byaevenemang lockar besökare som vill veta mer om matens ursprung och hur den producerats. Matproduktionens framtid är en helhet med många skeden, en helhet där Lovisa vill visa vägen – genom att förena traditioner, det lokala och nya innovationer. Närproducerat nära hjärtat På Liljendaldagarna 13–15.6.2025 musik, magi, marknadsståhej och som tema närproducerad mat. Välkommen! Lovisa stadLandsbygdsväsendet Dela: Länken har kopierats till urklipp