Ruotsalaisuuden viikko Loviisassa 1.–7.11.2021

LApset ja lehdet

Ruotsalaisuuden viikon ohjelmaan mahtuu sekä yleisölle avoimia tilaisuuksia että erikseen lapsi- ja koululaisryhmille järjestettäviä esityksiä.

Ruotsalaisuuden viikko eli Svenska veckan 2021 on Folktingetin koordinoima, 18 paikkakunnalla järjestettävä ruotsinkielinen kulttuuritapahtuma marraskuun alussa. Folktinget on järjestänyt Svenska veckan kulttuuriviikkoa syksystä 2000 lähtien. Loviisa on ollut mukana vuodesta 2010. Muita paikkakuntia ovat muun muassa Espoo, Oulu, Hämeenlinna ja Turku. Folktingetin isännöimä pääjuhla pidetään tänä vuonna Maarianhaminassa Ahvenanmaan 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Juhla televisioidaan yhteistyössä YLE/Parad Media.

Ruotsalaisuuden viikon ohjelmaan mahtuu sekä yleisölle avoimia tilaisuuksia että erikseen lapsi- ja koululaisryhmille järjestettäviä esityksiä. Tapahtumiin on vuosien varrella osallistunut sekä ruotsin- että suomenkielisiä lapsia. Tänä vuonna Generalshagens skolan oppilaille esitetään Totem Teaternin näytelmän RD TRDN, Lovisavikens skolan oppilaille Teater Kojanin Stay Happy ja lastenkonsertti Mimmit på svenska päiväkotilapsille ja koululaisille. Nämä tapahtumat ovat Folktingetin järjestämiä yhteistyössä Loviisan kulttuuripalveluiden kanssa ja kuuluvat näin ollen kulttuuriviikon viralliseen ohjelmaan.

Eddie Brucen esitelmä: Aatos Åkerblom – motsatsernas man

Tiistaina 2. marraskuuta kello 17 Eddie Bruce pitää esitelmän Aatos Åkerblom – motsatsernas man Loviisan kaupungin museossa. Tapahtuma striimataan myös Loviisan kaupungin YouTube-kanavalla. Sama esitelmä suomeksi ”Valokuvaaja Aatos Åkerblom – vastakohtien mies” pidetään tiistaina 9.11.2021 kello 17–18 samassa paikassa ja sen striimaus on nähtävissä täällä. Näyttely Paparazzi – Aatos Åkerblomin valokuvia Eddie Brucen kokoelmista on esillä museossa 27.2.2022 saakka.

Ruotsinkielinen kielikahvila

Ruotsinkielinen kielikahvila on avoinna Kumppanuustalo Kulmassa, Sibeliuksenkatu 3, torstaina 4. marraskuuta kello 13–15. Kielikahvilassa voi harjoitella ruotsin puhumista rennossa seurassa.
Järj. Loviisan järjestöt ry – Lovisa Föreningar rf

Lovisavikens skola viettää ruotsalaisuuden päivää Loviisan torilla yhteislaululla

Lovisavikens skolan oppilaat ja opettajat kokoontuvat Loviisan torille 5.11. kello 10.30 laulamaan ruotsinkielisen laulun Modersmålets sång yhdessä Lovisa AV -kuoron kanssa ruotsalaisuuden päivän kunniaksi. Kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom osallistuu tilaisuuteen puheella. Koulu kutsuu Loviisan kaikki asukkaat mukaan laulamaan torille.
Lisätietoja: rehtori Petra Paakkanen, puh. 0440 555 887, Lovisavikens skola

Ruotsalaisuuden päivän juhla

Perinteinen Ruotsalaisuuden päivän juhla pidetään Lovisavikens skolassa lauantaina 6. marraskuuta kello 14 alkaen. Ohjelmassa 90-vuotisjuhlavuotta viettävä Fridolins Sångare sekä Victoria Lindqvistin & Miika Hjorthin  konsertti. Victoria on tunnettu muun muassa The Voice of Finland laulukilpailusta, ja lastenorkesterista Raka Bananer sekä duosta Folk Utan Dräkt.

Ruotsalaisuuden päivä Sarvisalossa

Tervetuloa juhlimaan 6.11. Byagårdenissa kello 11. Luvassa musiikkia, puheita ja tarjoilu!
Järjestäjät: Sarvisalon kylätoimikunta ja Loviisan kaupunki

Lisätietoja Svenska veckan -paikkakunnista ja -ohjelmista löytyvät linkistä:
svenskaveckan.fi

Svenska veckania Loviisassa koordinoi:
Loviisan kulttuuripalvelut
kulttuurituottaja Agneta Longhurst
puh. 0440 555 354
agneta.longhurst@loviisa.fi


Ohjelmaan on 3.11. lisätty Lovisavikens skolan yhteislaulutapahtuma torilla.