Svenska veckan i Lovisa 1–7.11.2021

LApset ja lehdet

Svenska veckan i Lovisa firas med program både för allmänheten och för enskilda barn- och skolgrupper.

Svenska veckan 2021 firas i början av november. Evenemanget koordineras av Svenska Finlands folkting. Kulturveckan Svenska veckan har ordnats sedan hösten 2000. I år deltar 18 regioner i evenemanget, bland andra Esbo, Uleåborg, Tavastehus och Åbo. Lovisa har varit med sedan 2010. Folktinget står värd för huvudfesten, som i år arrangeras i Mariehamn för att uppmärksamma Ålands självstyrelse som fyller 100 år. Festen televiseras i samarbete med YLE/Parad Media.

Svenska veckan i Lovisa firas  med program både för allmänheten och för enskilda barn- och skolgrupper. Under årens lopp har både svensk- och finskspråkiga barn deltagit i evenemangen. I år är det elever i Generalhagens skola som får ta del av pjäsen RD TRDN med Totem Teatern,  Teater Kojans pjäs Stay Happy ges åt elever vid Lovisavikens skola och barnkonserten Mimmit på svenska för barn i skol- och dagisåldern. Evenemangen arrangeras av Folktinget i samarbete med Lovisa stads kulturtjänster och är en del av Svenska veckans officiella program.

Föreläsning av Eddie Bruce: Aatos Åkerblom – motsatsernas man

Tisdagen den 2 november klockan 17 håller Eddie Bruce ett föredrag på Lovisa stads museum om Aatos Åkerblom – motsatsernas man. Fritt inträde. Evenemanget streamas även på Lovisa stads YouTube-kanal. Utställningen Paparazzi – Aatos Åkerbloms fotografier ur Eddie Bruces samlingar kan beses på Lovisa stads museum till och med 27.2.2022.

Språkcafé i Kompanjonskapshuset Hörnan

Torsdagen den 4 november klockan 13–15 ordnas ett Språkcafé i Kompanjonskapshuset Hörnan, Sibeliusgatan 3. I språkcaféet kan man träna sina muntliga kunskaper i svenska i trevligt sällskap.
Arr. Loviisan Järjestöt ry – Lovisa Föreningar rf.

Lovisavikens skola firar svenska dagen med en sång på Lovisa torg

Lovisavikens skolas elever och lärare samlas på Lovisa torg för att fira svenska dagen fredag 5.11 klockan 10.30. Vi sjunger Modersmålets sång tillsammans med Lovisa AV-kör och stadsdirektör Jan D. Oker-Blom deltar med några hälsningsord. Skolan uppmuntrar alla invånare i Lovisa att komma med och delta i sången på torget.
Närmare information: rektor Petra Paakkanen, tfn 0440 555 887, Lovisavikens skola

Svenska dagen-fest

Svenska dagens traditionella fest hålls i Lovisavikens skola lördagen den 6 november med början klockan 14. Program med Fridolins Sångare som firar 90-årsjubileum i år samt konsert med Victoria Lindqvist och Miika Hjorth. Victoria är känd bland annat från sångtävlingen The Voice of Finland, Raka Bananer och Folk Utan Dräkt.

Svenska dagen på Sarfsalö

Välkommen att fira den 6.11 på Byagården klockan 11 med musik, tal och servering!
Arr: Sarfsalö byaråd och Lovisa stad

Mer information om Svenska veckan-orterna och programmen hittas via länken:
svenskaveckan.fi

Svenska veckan i Lovisa koordineras av:
Lovisa stads kulturtjänster
kulturproducent Agneta Longhurst
tfn 0440 555 354
agneta.longhurst@loviisa.fi

Lovisavikens skolas allsång på torget har tillagts 3.11 i artikeln.