Ruotsalaisuuden viikko Loviisassa 6.–12.11.2023

Ruotsalaisuuden viikolla 6.–12.11.2023 Loviisassa on tarjolla ohjelmaa niin yleisölle kuin kouluryhmillekin.

Ruotsalaisuuden viikko on suomenruotsalaisuuden suurin tapahtuma ja varsinkin tänä vuonna kun osallistuvien paikkakuntien lukumäärä on kasvanut 18:sta 28:aan kun kielisaaret Hyvinkää, Jyväskylä, Kouvola ja Oulu myös osallistuvat. Folktinget koordinoi kulttuuriviikkoa Ruotsalaisuuden viikko ja se myös isännöi Ruotsalaisuuden päivän pääjuhlaa 6.11. Schaumansalissa Pietarsaaressa. Juhla lähetetään suorana Yle Teemalla ja Yle Areenassa.

Ruotsalaisuuden päivän juhlakonsertti   

Loviisassa Ruotsalaisuuden päivää 6.11. huomioidaan juhlakonsertilla Seurahuoneella alkaen kello 19. Juhla aloitetaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajan Thomas Rosenbergin tervetuliaissanoilla. Konserttiosan Mot alla fyra vindar – Till minnet av Edith Södergran (1892–1923) aikana saamme kuulla Suvi Olavisen lausuvan Edith Södergranin runoja, muun muassa Maa jota ei ole ja Tähdet. Runojen välissä viulunsoittaja Linda Hedlund ja pianisti Ruusamari Teppo esittävät César Franckin, Claude Debussyn ja Jean Sibeliuksen musiikkia. Vapaa sisäänpääsy. Tapahtuman järjestää Loviisan kaupungin kulttuuripalvelut.

Muuta ohjelmaa yleisölle

Loviisan pääkirjastossa ja Tesjoen, Pernajan ja Liljendalin lähikirjastoissa järjestetään 6.–10.11. ruotsinkielinen sanametsästys. Eri puolille kirjastoa on sijoitettu kahdeksan ruotsinkielistä sanaa ja tehtävänä on löytää sanat ja yhdistellä ne niin että ne muodostavat ruotsinkielisen sananparren. Sanametsästykseen voi osallistua kirjaston aukioloaikoina. Oikean sananparren luoneiden joukosta arvotaan palkinnon voittaja! Arvonta suoritetaan viikolla 46.

Tiistaina 7.11. kello 13–15 järjestetään Kumppanuustalo Kulmassa Kielikahvila, jossa voi harjoitella ruotsinkielen suullisia taitojaan. Tapahtuman järjestää Loviisan Järjestöt ry.

Loviisan kaupungin museossa järjestetään tiistaina 7.11. opastettu kierros ja luento liittyen museon erikoisnäyttelyyn Suola, sokeri ja sitruuna – ruuanlaitto 1700- ja 1800-luvulla. Helppokielinen ruotsalainen opastus Saksassa syntyneen oppaan Ute Kehrsin johtamana alkaa kello 14. Opastus kestää noin 45 minuuttia ja se soveltuu myös osallistujille joiden äidinkieli ei ole ruotsi. Kello 17 FT Charlotte Cederblom Svenska Litteratursällskapetin projektista Historiska recept luennoi otsikolla Lungmos och sockerbakelser – Om 1700-talets matkultur.

Keskiviikkona 8.11. järjestetään kaksi opastettua kiertokävelyä kruununprinsessa Victorian jalanjäljissä alkaen Loviisan torilta kello 10 ja 17. Torilta kierros vie vanhan kaupungin läpi ja yli Kruununsillan Kuningattarenrannan uuteen kaupunginosaan ja päättyy Victorianaukiolle. Ilmaiset kierrokset kestävät noin tunnin ja ne järjestää Loviisan Oppaat Folktingetin tukemana.

Ohjelmaa kouluryhmille

Ruotsalaisuuden viikolla myös yksittäiset kouluryhmät voivat nauttia Folktingetin julkisesta ohjelmatarjonnasta. Teatteri Taimine esittää näytelmän Koulun Kingi Generalshagens skolan ja Sävträsk skolan oppilaille. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Loviisan kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa.

Lisätietoja Ruotsalaisuuden viikosta löytyy linkin kautta:
https://svenskaveckan.fi/

Ruotsalaisuuden viikon Loviisassa koordinoi:
Loviisan kaupungin kulttuuripalvelut
kulttuurituottaja Agneta Longhurst
puh. 0440 555 354
agneta.longhurst@loviisa.f