Tero Taipaleelle kunniamaininta Vuoden maisemateko –kilpailussa

niitty, keltainen masmalo, getväppling, äng

Koskenkylän Haltikkaankujalla sijaitseva monimuotoinen piennar palkittiin kunniamaininnalla Vuoden maisemateko –kilpailussa. Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten järjestämän kilpailun voitti arvokas perinnebiotooppi Lenholman haka Paraisilla.

Haltikkaankujan kohde on kaupungin omistuksessa oleva piennaralue, joka on yhden ihmisen aktiivisuuden ansiosta muuttunut lajistoltaan monipuoliseksi kedoksi. Lähitalossa asuva Tero Taipale on haravoinut alueen joka kevät ja itse poistanut karikkeen, tukahduttajakasvit, vatut, pajunalut sekä koivuntaimet. Näin keto pysyy matalana ja vähäravinteisena kukkien alkukesästä näyttävästi. Alueella kasvaa muun muassa keltainen masmalo, joka Suomessa kuuluu silmällä pidettäviin kasveihin sekä uhanalainen hietaneilikka, joka on rauhoitettu koko maassa. Tero Taipale hoitaa aluetta yksin vapaaehtoisesti.

hietaneilikka, sandneijlika
Valkoinen hietaneilikka.

Loviisan kaupungin puutarhuri Mona Bäckman ilmoitti Haltikkaankujan pientareen kilpailuun, koska keto edistää luonnon monimuotoisuutta ja tarjoaa pörriäisille enemmän kasveja, lisäksi kukkiva piennar tarjoaa kyläläisille kauneutta ja tietoutta. Alueelta on löydetty myös kalkinsuosijakasveja, joita Suomen happaman maaperän takia on yleensä aika vähän.

-Yhdenkin ihmisen panostuksella on vaikutusta. Pieni teko, mutta iso vaikutus, Mona Bäckman kiittelee.

Vuoden maisemateko -kilpailuun lähetettiin yhteensä 109 ehdotusta.