Vuosi 2019 oli Loviisan kaupungin museon 2010-luvun ennätysvuosi

Huone täynnä vanhoja tavaroita ja tauluja Ett rum fullt av gamla saker och målningar

Museokäyntien määrä nousi vuonna 2019 ennätyslukemiin sekä Komendantintalossa ja Strömforsin ruukin pajamuseossa.

Loviisan keskustan Komendantintalossa vieraili viime vuonna yli 6 000 kävijää ja Strömforsin ruukin pajamuseon Yläpajassa yli 15 000 kävijää. Pajamuseon luvut osoittavat 50 prosentin kasvua Yläpajan kävijämäärässä.

– Kiinnostus aitoja historiallisia ympäristöjä, kuten Strömforsin ruukkia, kohtaan on selvästi kasvussa. Turistit haluavat nähdä juurikin historiallisia ympäristöjä, kun he hakevat elämyksiä Suomesta, museointendentti Ulrika Rosendahl sanoo.

Pajamuseon Alapaja oli suljettuna vuoden 2019 sesongin ajan rakennuksen huonon kunnon vuoksi, mutta silti Yläpajan onnistui houkutella viime vuonna lähes yhtä paljon kävijöitä kuin Ala- ja Yläpaja yhteensä aiempina vuosina.

Vuonna 2019 Komendantintalon kävijämäärä nousi yli 6 000:n ensimmäistä kertaa 2010-luvulla. Vuoden 2019 kävijämäärässä ei ole huomattavaa lisäystä vuodesta 2018, jolloin kävijämäärä jäi hiukan alle 6 000:n, mutta verrattuna 2010-luvun keskiarvoon kasvua on 62 prosenttia.

– Komendantintalossa kävijöitä oli tasaisesti vuoden ympäri, ja huomaa selvästi, että itse loviisalaiset ovat löytäneet oman hienon museomme, Rosendahl sanoo. – Onnistuimme myös houkuttelemaan uusia kohderyhmiä, kuten perheitä ja teini-ikäisiä, jotka pelasivat pakohuonetyyppistä seikkailupeliä Iveruksen arvoitus.

Museossa oli alkuvuodesta 2019 esillä Inari Porkan teoksia näyttelyssä Konterfeijari ennen ja nyt, kesäkautena Kullan kartanon 600-vuotisnäyttely Kartanon maailma – kahden naisen elämäntyö ja jouluna perusnäyttelyssä Maria Nyströmin joulu – niminen näyttely. Marraskuussa avattu näyttely Kuolemattomat – esineiden tarina on esillä vielä maaliskuun loppuun.

Hyvinvointilautakunnan päätöksen mukaisesti vierailu Loviisan kaupunginmuseossa on maksullinen vuodesta 2020 alkaen. Lipun hinta on 5 euroa aikuisilta, ja alle 18-vuotiaat lapset pääsevät sisään ilmaiseksi. Opiskelijoiden, eläkeläisten, työttömien, siviilipalvelusta suorittavien ja varusmiesten pääsylippu maksaa 3 euroa, ja museokortti on voimassa Loviisan kaupungin museossa tästä vuodesta lähtien. Tiistaisin museoon on vapaa pääsy.

Klikkaamalla tästä pääset museoiden sivuille