År 2019 blev 2010-talets rekordår på Lovisa stads museum

Huone täynnä vanhoja tavaroita ja tauluja Ett rum fullt av gamla saker och målningar

Museibesökens antal nådde 2019 rekordnivå både i Kommendantshuset och i Bruksmuseet i Strömfors.

Kommendantshuset i Lovisa centrum besöktes i fjol av över 6 000 besökare och Bruksmuseets Övre smedja i Strömfors besöktes av över 15 000 besökare. Siffrorna från Bruksmuseet visar en ökning på 50 procent av besökarmängden i Övre smedjan.

– Det finns ett klart ökande intresse för genuina historiska miljöer som Strömfors bruk, det är det turister vill se när de upplever Finland, säger museiintendent Ulrika Rosendahl.

Bruksmuseets Nedre smedja var stängd under säsongen 2019 på grund av byggnadens dåliga skick, men ändå lyckades Övre smedjan i fjol locka nästan lika mycket besökare som Nedre och Övre smedjan gjort sammanlagt tidigare år.

2019 steg Kommendantshusets besökarsiffra över 6 000 för första gången på 2010-talet. Besökarantalet för 2019 innebär inte en markant ökning sedan 2018, då besökarantalet blev snäppet under 6 000, men i jämförelse med 2010-talets medeltal innebar den en ökning med 62 procent.

– I Kommendantshuset hade vi en jämn ström besökare året runt, och det märks tydligt att Lovisaborna själva har fått upp ögonen för vårt eget fina museum, säger Rosendahl. – Vi lyckades också locka nya målgrupper, som familjer och tonåringar som gjort Iverusmysteriet, ett äventyrsspel i escape room-stil.

Lovisa stads museums utställningar under 2019 var Konterfejaren förr och nu med verk av Inari Porkka, Kulla gårds jubileumsutställning Herrgårdens värld- två kvinnors verk och julutställningen Maria Nyströms jul. Utställningen De odödliga – tingens minne, som öppnade i november, pågår ännu till och med slutet av mars.

Enligt välfärdsnämndens beslut kommer besök på Lovisa stads museum att vara avgiftsbelagda från och med 2020. Biljettpriset för vuxna är 5 euro och barn under 18 kommer in gratis. Studerande, pensionärer, arbetslösa samt civiltjänstgörare och beväringar betalar 3 euro och Museikortet gäller från och med i år i Lovisa stads museum. På tisdagar är det fritt inträde till museet.

Klicka här för att komma till museernas sida