Yhden ihmisen teolla on suuri vaikutus – Loviisa osallistuu Vuoden maisemateko -kilpailuun monilajisella piennaralueella

Loviisan kaupunki osallistuu Niityn lumo – Vuoden maisemateko 2020 -kilpailuun Koskenkylässä sijaitsevalla monilajisella piennaralueella.

Maa- ja kotitalousnaiset -järjestön järjestämä kilpailu hakee hyviä tekoja, joilla tuetaan ja edistetään luonnon monimuotoisuutta. Kilpailuun osallistuvien tekojen toivotaan nostavan esille paikallisia luonnon monimuotoisuusarvoja ja kulttuuriympäristöarvoja sekä lisäävän yhteisöllisyyttä. Tavoitteena on, että teot edistävät kohteiden säilymistä tuleville sukupolville kestävällä tavalla. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee vuoden maisemateon valintaa.

Loviisan kilpailuun ilmoittama kohde on Koskenkylän Haltikkaankujalla sijaitseva, kaupungin omistuksessa oleva piennaralue, joka on yhden ihmisen aktiivisuuden ansiosta muuttunut lajistoltaan monipuoliseksi kedoksi. Lähitalossa asuva Tero Taipale on haravoinut alueen joka kevät ja itse poistanut karikkeen, tukahduttajakasvit, vatut, pajunalut ja koivuntaimet. Näin keto pysyy matalana ja vähäravinteisena kukkien alkukesästä näyttävästi.

– Niitto kukinta-aikaan on haitallista, loppukesästä siitä ei ole haittaa eikä hyötyä. Koska penkka kuitenkin on melko jyrkästi ylöspäin viettävä, on niittoterä aina uponnut hiekkaan pöllyttäen kasvit juurineen irti. Lopputulos näyttää näin todella rumalle eikä rauhoitettuja kasveja saisi muutenkaan näin käsitellä, sanoo Tero Taipale.

Kaupungin puisto-ohjelmassa piennar ei enää kuulu niitettävien kohteiden joukkoon, mutta sen hoitotarvetta seurataan. Tero Taipale on edelleen yksin hoitanut aluetta vapaaehtoisesti.

Kaupungin puutarhuri Mona Bäckman perustelee kohdetta Vuoden maisemateoksi muun muassa sillä, että keto edistää luonnon monimuotoisuutta ja tarjoaa pörriäisille enemmän kasveja. Kukkiva piennar tarjoaa kyläläisille kauneutta ja tietoutta. Alueelta löydettiin myös kalkinsuosijakasveja, joita Suomen happaman maaperän takia on yleensä aika vähän.

– Yhdenkin ihmisen panostuksella on vaikutusta. Pieni teko, mutta iso vaikutus, Bäckman kiittelee.

Niityn lumo – Vuoden maisemateko 2020 -kilpailun suojelijana toimii kansanedustaja, eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmän puheenjohtaja Pirkka-Pekka Petelius.

 

Lisätietoja: kaupunginpuutarhuri Mona Bäckman, puh. +358 440 555 468, mona.backman@loviisa.fi