Generalshagens skola Loviisassa saa uudet lattiat

Generalshagens skolan rakennus kuvattuna ylhäältä päin

Ruotsinkielisen alakoulun, Generalshagens skolan luokkahuoneiden vanhat linoleummatot vaihdetaan uusiin, pehmitinvapaisiin muovimattoihin. Työt aloitetaan torstaina 15.11.2018, ja ne kestävät noin kolme kuukautta.

Matot ovat paikoitellen 30 vuotta vanhoja ja käyttöikänsä päässä.

– Niitä on menneillä vuosikymmenillä huollettu sen aikaisilla menetelmillä, mutta menetelmät ovat kehittyneet ja työntekijät vaihtuneet emmekä tiedä varmuudella, miten niitä on huollettu kauan sitten, kertoo siivouspäällikkö Tuija Niemeläinen. Mitään virhettä ei ole tapahtunut, mutta lattiat ovat kuluneet.

Matot ja niiden alla olevat liimat ja tasoitteet poistetaan ja korvataan uusilla, pehmitinvapailla muovimatoilla. Työt aloitetaan koulun toisesta kerroksesta, josta siirrytään kolmanteen ja viimeiseksi ensimmäiseen kerrokseen. Töiden arvioidaan kestävän noin kuukauden per kerros.

Vanha lattia-aines sisältää asbestia, joten työ aloitetaan asbestipurulla. Kaikki kalusteet ja opetusmateriaali siirretään pois luokkatiloista, ja rakennustyömaa suljetaan ja eristetään. Hankkeen kustannukset tarkentuvat töiden edetessä, mutta karkea kustannusarvio on noin 150 000 euroa.

Opetus jatkuu koulussa lattianvaihdon aikana. Hankkeen takia otetaan käyttöön joitain erikoisjärjestelyitä. Luokat joutuvat jakamaan tilat niissä kerroksissa, jotka eivät ole kunnostettavana. Meluisat rakennustyöt tehdään vasta kello 15 jälkeen.

Artikkeli korjattu 16.11.2018 klo 11.55: Pölyäminen ei johdu linoleumin väärästä hoidosta.