Isnäsin koulukeskuksen tiloja suunnitellaan huolella

Isnäsin koulukeskuksen tiloja suunnitellaan kehitettävän vuosina 2025–2026. Hankesuunnitteluryhmä on kartoittanut eri osapuolien tarpeet, ja ehdotukset tilaratkaisuista ovat tarkentumassa. Koulukeskukseen kuuluvat Isnäsin koulu, Isnäs skola ja kaksikielinen päiväkoti.  

Koulukeskuksen tarpeet

Tällä hetkellä Isnäs skola toimii vuonna 2022 käyttöön otetussa paviljongissa, Isnäsin koulu 1900-luvun alun puurakennuksessa ja päiväkoti koulun pihamaalle pystytetyissä parakeissa. Koulujen ruokailu ja osa opetuksesta tapahtuu erillisessä rakennuksessa, jossa on todettu monia korjaustarpeita.

Rakennusarkkitehti Kari O. Laine ja varhaiskasvatuspäällikkö Sofia Hoff kiersivät marraskuussa koulukeskuksen tiloissa:

– Koulukeskus tarvitsee jakelukeittiön, jonne ruoka- ja muut toimitukset voi tuoda turvallisesti. Koululaiset tarvitsevat ruokailutilat. Päiväkodin lapset eivät voi siirtyä ruokailemaan ulkokautta, joten lounas on oltava tuotavissa heille jakelukeittiöstä ympäri vuoden. Päiväkodin aamiainen ja välipala valmistetaan päiväkodin omissa tiloissa, Hoff listaa.

Yleisesti molempien koulujen sijoittaminen saman katon alle on todettu järkevimmäksi ratkaisuksi. Lisäksi lasten saapumisesta koulukeskukseen on toivottu turvallisempaa.

– Onhan tämä pieni palapeli, mutta emme ole täällä vain ratkaisemassa ongelmia. Tähtäimessä ovat tilat, jotka monessa suhteessa parantavat toimivuutta ja viihtyvyyttä, toteaa Hoff.

Hanketyöryhmän ehdotukset

– Kattavat selvitykset osoittavat, että vaikka koko määräraha käytettäisiin ruokalarakennuksen kunnostukseen, lopputulos ei valitettavasti siltikään vastaisi nykyisiä tarpeita. Näin ollen hanketyöryhmä harkitsee, että rakennus purettaisiin.  Päiväkoti voisi siirtyä paviljonkiin ja koulut käyttäisivät yhdessä vanhan puurakennuksen tiloja sekä uusia lisätiloja, joiden optimaalista sijoituspaikkaa tontilla pohditaan vielä, toteaa hanketyöryhmän puheenjohtaja, koulutuspäällikkö Timo Tenhunen.

Ennen hankesuunnitelman valmistumista kaikki yksityiskohdat käydään vielä rauhassa läpi yhdessä henkilökunnan kanssa.

– Isnäsin lapset ja muut asukkaat onnistuivat hiljattain yhteistoimin pelastamaan koulukeskuksen viereisen metsän. Muutenkin koulukeskuksen kielirajat ylittävä yhteistyö on kerännyt kehuja myös Loviisan ulkopuolella. Nyt suunnitellaan yhdessä ja huolella mahdollisimman toimivat tilaratkaisut, toteaa Tenhunen lopuksi.

Isnäsin koulukeskuksen tilojen kehittämiseen on esitetty yhteensä 600 000 euron määrärahoja vuosille 2025–2026. Kaupunginvaltuusto käsittelee investointisuunnitelmaa joulukuussa.