Loviisalainen päiväkoti mukana kansainvälisessä ulkoilu- ja liikuntahankkeessa

lapsi pulkkamäessä

Lasten liikkuminen ja ulkoilu ovat keskiössä Erasmus+ -hankkeessa, johon osallistuu kuusi kaupunkia ympäri Eurooppaa. Suomea edustaa Rauhalan päiväkoti Loviisassa.

Move, Sing and Spy Under the Same Sky -nimiseen kaksivuotiseen hankkeeseen osallistuu Loviisan lisäksi Unkarin Paks, Espanjan Valencia, Turkin Istanbul, Latvian Riika ja Ruotsin Landskrona. Aloite yhteistyöhön tuli Loviisan ystävyyskaupunki Paksilta.

Hankkeessa tehdään yhteisiä ja omia liikuntaan ja ulkoiluun liittyviä projekteja. Myös eri itseilmaisun muodot, esimerkiksi luontoaiheiset laululeikit ja kuvataiteet luonnonmateriaaleja hyödyntäen ovat tärkeitä. Hanke on myös tilaisuus tutustua toisten osallistujamaiden päiväkotijärjestelmiin ja -ammattilaisiin.

Ensimmäinen tapaaminen oli Paksissa 16.–20.10.2018. Rauhalan päiväkodista Unkariin matkustivat päiväkodin johtaja, varhaiskasvatusopettaja ja lastenhoitaja. Matkalla tutustuttiin päiväkoteihin ja paikalliseen kulttuuriin sekä vietettiin teemapäivää lasten ja heidän perheidensä kanssa.

– Helmikuussa 2020 on Loviisan vuoro isännöidä tapaamista, kertoo päiväkodin johtaja Päivi Ahola. Muiden maiden edustajat haluavat ehdottomasti nähdä Suomen talven.

Kuravaatteet päälle ja ulos

Talvinen tapaaminen onkin loistava mahdollisuus esitellä suomalaisen varhaiskasvatuksen perusperiaatetta: ulkoilua säällä kuin säällä.

– Oikeaoppinen pukeutuminen kylmillä ja märillä keleillä, kuravaatteet ja toppahousut ovat Suomen ja Loviisan vahvuuksia tässä hankkeessa. Päiväkodeissa suuressa osassa Eurooppaa ei ulkoilla kuten meillä, mutta lapsethan rakastavat kuraleikkejä, lunta ja jäätä.

Päivi Ahola pohtii, että suomalaisessa varhaiskasvatusjärjestelmässä ehkä myös kuunnellaan lapsia ja perheitä monessa asiassa, kun muissa maissa päiväkodissa toimitaan tietyllä tavalla ja vanhempien on tyydyttävä siihen. Meillä korostetaan enemmän yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä. Huoltajat ovat lasten parhaita asiantuntijoita.

– Mutta hankkeen aikana selviää, pitääkö teoriani paikkansa, Ahola sanoo hymyillen.

Seuraa hanketta blogissa

Rauhalan päiväkoti on perustanut blogin, jossa vanhemmat, työtoverit ja muut asiasta kiinnostuneet voivat lukea matkakertomuksia ja seurata hankkeen etenemistä:

Moving Under the Same Sky

Hanke on EU:n Erasmus+ -ohjelman rahoittama. Suomessa Erasmus-asioita koordinoi Erasmus+ -ohjelman kansallinen toimisto Opetushallituksessa.

Kuva: Ian D. Keating / CC BY 2.0