Loviisan puistoista ilahduttavaa palautetta

Kysyimme Morjens-sovelluksessa, mitä mieltä loviisalaiset ovat kaupungin puistoista. Vastaukset olivat erittäin mielenkiintoisia ja palaute ilahduttavan myönteistä, sanoo kaupunginpuutarhuri Mona Bäckman. Hän on välittänyt palautteen puisto-osaston työntekijöille.

Puisto-osasto saa kiitosta hyvin hoidetuista puistoista ja istutuksista.

– Olemme jo korjanneet osan kyselyssä ilmenneistä puutteista ja parannusehdotuksista, Bäckman kertoo. Olemme esimerkiksi harventaneet Kukkukiveä ympäröivää puustoa näköalan parantamiseksi ja puhdistaneet Kappelinpuiston lammen.

Puisto on rauhallinen keidas

Kyselyn mukaan loviisalaiset arvostavat puistoissa eniten rauhaa, hyvin hoidettuja istutuksia, vanhoja puita, varjoa ja istumapaikkoja. Myös lasten leikkipaikat ovat tärkeitä. Yksi vastaajista piti Loviisan puistojen erilaisuutta erityisen mukavana, mainiten Komendantinpuiston ja Harjun.

Kappelinpuisto äänestettiin loviisalaisten lempipuistoksi, Harju ja Kukkukivi hyvänä kakkosena. Myös Esplanadinpuisto, Kurkipuisto, Linnakepuisto, Komendantin puutarha ja Ehrensvärdinpolku saivat tasaisen tuen.

Uusia kukkalajikkeita luvassa

Osa kyselyyn vastanneista toivoivat lisää istumapaikkoja ja aikaisempaa keväsiivousta, esimerkiksi uimarannoilla. Palaute on välitetty siivouksesta, rannoista ja useimmista penkeistä vastaavalle katuosastolle.

Kesäkukat jakoivat mielipiteet. Istutukset saivat paljon kehuja, mutta samalla vastaajat toivoivat lisää kukkapenkkejä ja uusia, jännittäviä kasvilajeja.

– Pyrimme vaihtelemaan kukkalajikkeita joissain määrin vuodesta toiseen, mutta sehän on tietenkin makuasia mistä pitää, Mona Bäckman kertoo. Lajikkeiden on oltava helppohoitoisia ja kustannustehokkaita. Jotain uudistuksia on luvassa tänä ja ensi vuonna, kun uudistamme perennoja.

Lisää huomiota kylille

Vastausten joukossa oli myös toive puistojen perustamisesta ja ylläpidosta Loviisan isommissa kyläkeskuksissa. Kaupunginpuutarhuri Mona Bäckman on samaa mieltä.

– Kylien lähiympäristöä kehitettäessä vuorovaikutus asukkaiden ja kaupungin välillä on erittäin tärkeää, sillä asukkaat tuntevat omat tarpeensa. Lähiympäristö vaikuttaa erittäin paljon viihtyvyyteen, sitähän katselee joka päivä.

Jos kylään halutaan rakentaa puistoalue, on valittava yksi alue johon satsata.

– Istutusten ripottelu sinne sun tänne ei toimi, Bäckman toteaa.

Mitään isoa ei kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä. Alueen kehittäminen ideasta valmiiksi puistoksi kestää jopa useita vuosia kun sen tekee perusteellisesti ja hyvin.

Loviisan kaupunki kysyi mielipiteitä kaupungin puistoista mobiilisovellus Morjens Loviisa-Lovisassa alkukesästä 2018. Kyselyyn vastasi runsaat 80 henkeä.