Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille Loviisan ja Lapinjärven asukkaille

Loviisan kaupunki tarjoaa maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille asukkaille helmikuun 2019 alusta lähtien. Toiminta aloitetaan 1.2. järjestettävällä ”walk in”-vastaanotolla, jolloin ehkäisyneuvolaan pääsee ilman ajanvarausta.

Tavoitteena on vähentää nuorten ja nuorten aikuisten raskauden keskeytyksiä, ei-toivottuja raskauksia ja sukupuolitautien esiintyvyyttä sekä lisätä nuorten seksuaaliterveyttä.

Pelkkä ehkäisyn jakaminen nuorille ei yksistään riitä, vaan maksuttoman ehkäisyn lisäksi panostetaan nuorten seksuaalineuvonnan laatuun ja saatavuuteen. Maksutonta ehkäisyä jakamalla tavoitetaan nuorten ikäryhmät myös seksuaalineuvonnan piiriin.

Toiminta aloitetaan ehkäisyneuvolan koko päivän ”walk in” -vastaanotolla 1.2. Neuvolan ammattilaisten puheille pääsee ilman ajanvarausta kello 8–15.30.

Koskee kaikkia ehkäisyvälineitä

Maksuttomuus kattaa kaikki ehkäisyvälineet, kuten ehkäisypillerit, -laastarit, -renkaat, -kierukat, -kapselit ja kondomit käytössä olevan valikoiman mukaan. Ehkäisymuoto valitaan aina yhdessä nuoren kanssa. Myös jälkiehkäisy on maksutonta.

Hormonaalisen raskauden ehkäisyn aloittamiseen tarvitaan terveydenhuollon ammattilaisen arvio. Nuori voi ottaa yhteyttä koulunsa tai oppilaitoksensa kouluterveydenhoitajaan tai Loviisan ehkäisyneuvolaan. Seuranta tapahtuu ehkäisyneuvolassa.

Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen maksaa Loviisan kaupungille arviolta noin 50 000 euroa vuodessa. Kustannusarvio on tehty muiden kuntien tarjoaman vastaavan palvelun kustannusten perusteella. Varsinaiset kustannukset ja säästöt tarkentuvat pitkällä aikavälillä.

Taustalla valtuustoaloite ja suositukset

Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteisessä seksuaaliterveyden toimintaohjeessa ”Edistä, ehkäise, vaikuta – Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelma vuosille 2014–2020” suositellaan kuntia tarjoamaan alle 20-vuotiaille maksutta heidän valitsemansa ehkäisy. Sekä Väestöliitto että Kätilöliitto suosittelevat maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille.

Useissa kunnissa tarjotaankin maksutonta ehkäisyä joko alle 20-vuotiaille tai yhä enenevässä määrin alle 25-vuotiaille mm. Helsinki, Vantaa, Turku, Rovaniemi, Nokia, Porvoo, Sipoo, Askola. Loviisassa tehtiin asiaa koskeva valtuustoaloite tammikuussa 2018.