Kalevalan päivän juhla 28.2.2020

Tervetuloa juhlimaan suomalaisen kulttuurin päivää Almintalolle. Vapaa pääsy!

Suomalaisen kulttuurin päivää juhlistetaan perjantaina 28. helmikuuta kello 18 alkaen Almintalossa, järjestäjänä Loviisan kaupungin lisäksi Loviisan seudun Karjala Seura ry. Karjalaliiton teemana tälle vuodelle on Sukupolvien ketju, ja samaa teemaa noudatamme Loviisan juhlassa.

TERVETULIAISSANAT | Reeta Rossi, Loviisan Seudun Karjala-Seura ry:n puheenjohtaja

ESITELMÄ | Kai Nieminen, runoilija, suomentaja: Kalevala tänään

KANTELEMUSIIKKIA | Anttu Koistinen, kantele: Perinteisestä moderniin. Uusia sovituksia perinteiselle soittimelle.

RUNOJA | Loviisan runopiiri

KAHVITARJOILU

Runoilija, suomentaja Kai Nieminen tunnetaan lähinnä japanilaisen kirjallisuuden kääntäjänä mutta on myös julkaissut lukuisia omia runokirjoja. Elias Lönnrotin 1849 ilmestyneen Uuden Kalevalan pohjalta Kai Nieminen laati Kalevala 1999, joka kirjailijan mukaan on yritys raottaa aarrekammion ovia niin että nykylukija väärinkäsityksittä ja selityksiin turvautumatta pääsee aarretta ihailemaan. Kalevalan päivän esitelmässään ”Kalevala tänään” Nieminen lukee muun muassa otteita kirjastaan.

Sukupolvien ketju – perinteisestä moderniin –teema toistuu myös juhlan konserttiosuudessa. Muusikko Anttu Koistinen sai 8-vuotiaana käsiinsä Hannu Koistisen kehittämät sähköiset Wing-kanteleet ja löysi kokonaan uudenlaisen, rokkaavan tavan esiintyä kanteleella. Esiintymisiä on kertynyt vuosien varrella satoja Suomessa sekä ulkomailla erilaisissa tapahtumissa ja yksityistilaisuuksissa. Suurimmat katsojamäärät ovat tähän mennessä olleet Ylen Hyvä TV-ohjelmassa sekä Pori Jazzin päälavaesityksessä. Pori Jazz -esiintymisen yhteydessä Antulle annettiin myös Pori Jazz Young Star -titteli.

Viimeisimpänä projektina Anttu on kehittänyt uuden sukupolven sähkökanteletta, joka on kehitetty erityisesti monipuolista bändi- ja studiokäyttöä varten. Almintalon konsertissa perinteiset kappaleet kehittyvät edetessään moderneiksi sovituksiksi. Tervetuloa kuuntelemaan mitä kanteleella saa aikaan!