Kalevaladagens fest 28.2.2020

Välkomna att fira den finska kulturens dag. Fritt inträde!

Den finska kulturens dag firas fredagen den 28 februari med början klockan 18 i Almska Gården med Lovisa stad och Loviisan Seudun Karjala-Seura ry som arrangörer. Karjalan liitto, Karelska förbundet har som årets tema Generationernas kedja, och samma tema följer vi på vår fest i Lovisa.

VÄLKOMSTORD | Reeta Rossi, ordförande för Loviisan Seudun Karjala-Seura ry

FÖREDRAG | Kai Nieminen, poet, översättare: Kalevala tänään

KANTELEMUSIK | Anttu Koistinen, kantele: Från traditionell till modern
Nya arrangemang för ett traditionellt instrument.

DIKTER | med Lovisa diktcirkel

KAFFESERVERING

Poeten och översättaren Kai Nieminen är mest känd som översättare av japansk litteratur men har även publicerat ett flertal egna diktböcker. Elias Lönnrots Uusi Kalevala, som utkom 1849, använde Kai Nieminen som grund då han författade Kalevala 1999. Enligt Nieminen är det ett försök att glänta på skattkammarens dörr så att nutidens läsare kommer åt att beundra skatten utan missförstånd och extra förklaringar. På Kalevaladagens fest håller Nieminen föredraget ”Kalevala tänään” (Kalevala idag) och läser bland annat avsnitt ur sin bok.

Generationernas kedja – från traditionell till modern-temat återkommer även i festens konsertdel. När musikern Anttu Koistinen var 8 år gammal fick han tag i en elektrisk kantele av modellen Wing, som utvecklats av Hannu Koistinen. Detta bidrog till att Anttu Koistinen fann en helt nytt rockande sätt att uppträda med kantele.

Under årens lopp har han uppträtt hundratals gånger både i Finland och utomlands i olika evenemang och privata tillställningar. De största antalen åskådare tills vidare har varit på programmet Yle Hjälpen och på huvudscenen på Pori Jazz. I samband med uppträdandet på Pori Jazz tilldelades Anttu även titeln Pori Jazz Young Star.

Som sitt senaste projekt har Anttu utvecklat en nästa generations elkantele. Den utvecklas speciellt för mångsidigt band- och studioanvändning. Under konserten på Almska Gården framskrider de traditionella låtarna efter hand till moderna musikaliska arrangemang. Välkomna att lyssna på vad allt man kan åstadkomma med en kantele!