Kansallinen veteraanipäivä Loviisassa 27.4.2024

Kansallisen veteraanipäivän juhla järjestetään Palvelutalo Esplanadissa lauantaina 27.4.2024 kello 14 alkaen. Perinteiseen juhlaan kuuluu musiikkia ja laulua, Eddie Brucen valokuvaluento sekä kahvitarjoilu.

Puhallinorkesteri Senior Brass aloittaa soittamalla Jääkärin marssin, jonka jälkeen Loviisan kaupungin tervehdyksen tuo hallituksen puheenjohtaja Arja Isotalo. Vanhojen valokuvien keräilijä Eddie Bruce esitelmöi kuvin ja sanoin teemalla Loviisan pommitukset ja desanttijahti Pernajassa. Eddie Bruce: ”Suomi ja Loviisa ovat kokeneet saman kuin ukrainalaiset kokevat nyt. Ilmapuolustuksemme eri puolilla kaupunkia ei pystynyt suojelemaan meitä. Suojeluskunta teki parhaansa kotirintamalla ja yhteisin ponnistuksin onnistuimme rakentamaan varsin hyvät pommisuojat. Pelottava osa sotaa oli se, että venäläisiä laskuvarjomiehiä tiputettiin alas siviilien joukkoon. Yksi joukko desantteja tiputettiin alas muun muassa Pernajan Koskenkylään, jonne Suojeluskunta lähetti Aatos Åkerblomin, joka tunnettiin hyvänä ampujana. Paras suoja pommikoneita ja desantteja vastaan oli huono ilma. Siksi toivottiin rajuja lumimyrskyjä, koska silloin venäläiset pommikoneet eivät lentäneet.”

Esitelmän jälkeen mieskuoro Fridolins Sångare sekä Senior Brass esittävät muun muassa Suomen laulun ja Veteraanin iltahuudon. Ohjelman lopuksi lauletaan Maamme-laulu, ja tilaisuus päättyy kahvitarjoiluun, jota LC Loviisa Queen Lovisa hoitaa. Juhlaan on vapaa pääsy, ja sotiemme veteraanit, heidän saattajansa sekä kaikki muut kiinnostuneet ovat tervetulleita.

Juhlan järjestelyistä vastaa Loviisan kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä paikallisten veteraanijärjestöjen kanssa.

Vuoden 2024 kansallisen veteraanipäivän teema Veteraanien perintö turvataan viestii veteraanien perinnön säilymisen ja sen jatkuvan tunnettuuden turvaamisen tärkeydestä. Tänä vuonna kansallisen veteraanipäivän pääjuhla pidetään Vaasassa. Juhla televisioidaan suorana Yle1-kanavalla ja Yle Areenassa