Nationella veterandagen i Lovisa 27.4.2024

Den nationella veterandagens fest ordnas lördagen 27.4.2024 med början klockan 14 i Servicehuset Esplanad. Till den traditionella festen hör musik och sång, Eddie Bruces föredrag i ord och bild samt kaffeservering.

Blåsorkestern Senior Brass inleder med Jägarmarschen varefter stadsstyrelsens ordförande Arja Isotalo framför Lovisa stads hälsning. Eddie Bruce, samlare av gamla fotografier, håller ett föredrag i ord och bild under rubriken Bombningarna i Lovisa och desantjakten i Pernå. Eddie Bruce: ”Finland och Lovisa har fått uppleva det som ukrainarna upplever nu. Vårt luftvärn på olika ställen i staden kunde inte nämnvärt skydda staden. Skyddskåren här hemma gjorde sitt bästa och med gemensamma krafter fick man iståndsatt rätt goda bombskydd. En skrämmande del av kriget var det att ryska fallskärmsjägare kunde fällas ned var som helst bland civila. En grupp desanter släpptes ned i Forsby i Pernå dit Skyddskåren skickade bland annat Aatos Åkerblom, som var en känd prickskytt. Det bästa skyddet mot bombningar och desanter var uruselt väder – alla önskade under kriget att det skulle bli snöstormar för då flög inte de ryska bombplanen.”

Efter föredraget uppträder manskören Fridolins Sångare och Senior Brass med bland annat Suomis sång och Veteranens aftontapto. Programmet avslutas med Vårt land följd av kaffeservering som sköts av LC Loviisa Queen Lovisa. Inträdet är fritt till festen, och alla krigsveteraner, deras följeslagare och andra intresserade är välkomna.

För festarrangemangen står Lovisa stads kulturtjänster i samarbete med lokala veteranföreningar.

Nationella veterandagens tema 2024 Veteranernas arv bevaras – tillsammans lyckas vi sänder ett budskap om vikten av att bevara veteranernas arv och säkerställa dess fortsatta synlighet. I år ordnas nationella vererandagens huvudfest i Vasa. Festen direktsänds på Yle1 och Yle Arenan.