Kaupungin kauneimmat taideteokset evakossa Loviisan museossa

Raatihuoneen taideaarteet ovat nyt esillä Komendantintalossa. Ota tilaisuudesta vaarin ja tule ihastelemaan Sigrid af Forsellesin patsaita, Berndt Lindholmin maisemamaalauksia ja muita taideteoksia, joita suuri yleisö ei normaalisti näe. Näyttelyssä on myös mukana kuningatar Loviisa Ulriikan ikoninen muotokuva vuodelta 1752.

1700 -luvun maalaus naisesta
Kuningatar Loviisa Ulrikan muotokuva on nyt esillä Komendantintalossa. Kuva: Linda Varoma.

Raatihuoneen henkilöstö saa viettää kesän evakossa käynnissä olevan remontin ajan, ja sama koskee myös Raatihuoneen taideteoksia.

– Koska teokset täytyi evakuoida museoon, täytyi meidän mielestämme ottaa tilaisuudesta vaarin ja järjestää näyttely kaupungin taideaarteista, kertoo Loviisan kaupungin museon intendentti Ulrika Rosendahl.

– Tuntuu arvokkaalta saada esitellä näitä teoksia loviisalaisille ja kaupungissa vieraileville. Loviisalla on syytä olla ylpeä siitä, että kaupungin kokoelmissa on näin merkittäviä teoksia.

kipsiveistos miehestä
Sigrid af Forsellesin ”Polvistuva mies”. Kuva Linda Varoma.

Näyttely tarjoaa jännittävää tietoa taidehistoriasta. Sigrid af Forsellesin aistillisia kipsiveistoksia innoittivat hänen opettajansa Auguste Rodinin vallankumoukselliset metodit kuvata ihmisvartaloita luonnollisissa ja ilmeikkäissä asennoissa. Sigrid af Forselles oli myös Suomen ensimmäisiä naiskuvanveistäjiä ja taiteilija, jonka tuotanto on saanut paljon huomiota viime vuosina.

Loviisalaissyntyinen Berndt Lindholm oli eräs Suomen varhaisista maisemamaalareista ja eräs ensimmäisistä suomalaisista, jotka uskalsivat kokeilla ranskalaisen impressionismin ulkoilmamaalausta, jossa tarkkailtiin valoa ja värejä.

Näyttelyssä voi myös tutustua Loviisan historian kiinnostaviin henkilöihin. Mukana on tietysti kuningatar Loviisa Ulriika – hänen muotokuvansa on kaupungin kokoelmien vanhin taideteos ja kuninkaan lahja kaupungille, joka sai nimen Loviisa 1752. Taiteilija Antoine Pesne oli hovimaalarina preussilaisessa hovissa, jossa kuningatar varttui.

Näyttely on avoinna 16.10.2022 asti.

maalattu rantamaisema
Berndt Lindholmin ”Carlsruhe”. Kuva Linda Varoma.

Fragile – Raatihuoneen taidearteet evakossa

31.5.–16.10.2022

Loviisan kaupungin museo, Komendantintalo

Puistokatu 2

Avoinna
Kesäkuusta elokuuhun kello 11–17, maanantaisin suljettu

Syyskuusta toukokuuhun kello 12–16, lauantaisin ja maanantaisin suljettu