Stadens vackraste konstverk i exil på Lovisa museum

Konstskatterna från Rådhuset är nu utställda i Kommendantshuset. Passa på att se Sigrid af Forselles skulpturer, Berndt Lindholms landskapsmålningar och andra konstverk som den stora allmänheten vanligtvis inte har möjlighet att få se. Det ikoniska porträttet av drottning Lovisa Ulrika från år 1752 är naturligtvis också med på utställningen. Museet håller öppet från tisdag till söndag klockan 11–17 under sommarmånaderna och från och med september från tisdag till fredag samt söndag klockan 12-16.

1700-talsmålnin av kvinna i vid klänning och peruk
Porträttet av Drottning Lovisa Ulrika finns nu på Kommendantshuset. Foto Linda Varoma.

Rådhusets personal får tillbringa sommaren i exil under den pågående renoveringen och detsamma gäller Rådhusets konstverk.

– Eftersom verken behövde evakueras till museet, tyckte vi att vi borde passa på att ställa ut stadens konstskatter, berättar Lovisa stads museums intendent Ulrika Rosendahl.

gipsskulptur av en man
Sigrid af Forselles Hukande man. Foto Linda Varoma

– Det känns värdefullt att få möjligheten att visa upp de här verken för Lovisaborna och för stadens besökare. Lovisa har all orsak att vara stolt över att ha så här betydelsefulla verk i stadens samlingar.

Utställningen bjuder på spännande inblickar i konsthistorien. Sigrid af Forselles sinnliga gipsskulpturer var inspirerade av hennes lärare Auguste Rodins omvälvande metoder att avbilda människokroppar i naturliga och uttrycksfulla former. Sigrid af Forselles var också Finlands första kvinnliga proffessionella skulptör och en konstnär vars produktion har fått mycket uppmärksamhet under de senaste åren.

Lovisafödde Berndt Lindholm var en av Finlands tidiga landskapsmålare och en av de första finländare som vågade prova på den franska impressionismens friluftsmåleri med dess iakttagelser av ljus och färg.

Man får också stifta bekantskap med intressanta personer ur Lovisas historia. Drottning Lovisa Ulrika är självklart med – hennes porträtt är det äldsta konstverket i stadens samlingar och en kunglig gåva till staden som fick namnet Lovisa 1752. Konstnären Antoine Pesne var hovmålare vid det preussiska hovet där drottningen växte upp.

Utställningen pågår fram till 16.10.2022.

Landskapsmålning av en strand med tallar
Berndt Lindholms verk Carlsruhe. Foto Linda Varoma

Fragile – Rådhusets konstskatter i exil

31.5–16.10.2022

Lovisa stads museum, Kommendantshuset

Parkgatan 2

Öppet
Juni–augusti klockan 11–17, måndagar stängt

September–maj klockan 12–16, lördagar och måndagar stängt