Kaupunginjohtajan uudenvuodentervehdys

Raatihuoneen julkisivu joulun aikaan Rådhuset fasad vid jultid

Vuoden päättymisen ja uuden vuoden alkamisen symbolinen merkitys herättää meissä usein ajatuksia ja pohdintoja. Mikä meni hyvin ja mikä epäonnistui menneenä vuonna, ja mitkä ovat odotuksemme alkavan vuoden suhteen?

Mitä Loviisaan tulee, olemme vuoden 2018 aikana käynnistäneet useita positiivisia prosesseja ja hankkeita, näistä ensisijaisina kunnianhimoiset koulujen rakennushankkeet, restauroinnit ja Suomen Asuntomessut 2023 ‑hanke. Tämän lisäksi kaupungin organisaatio on sekä muuttunut että vahvistunut. Vuosi 2018 on ollut vaiheikas ja on luonnollisesti pitänyt sisällään myös vastoinkäymisiä, joista suurin ja kallein on Harjurinteen koulun uusi osa. Rakennuksen korjaukset ovat kuitenkin hyvässä vauhdissa, ja olen vakuuttunut siitä, että kyseinen koulu on vielä jonain päivänä Loviisan ylpeyden ja ilon aihe.

Taloudelliselta kannalta vuosi ei valitettavasti mennyt niin kuin sen piti. Syynä ovat osittain koulujen korjauksista ja evakuoinneista aiheutuneet odottamattomat kustannukset, mutta myös esimerkiksi erikoissairaanhoidosta johtuvat kustannukset kasvoivat. Kaupungin taloutta heikensi edelleen valtion taholta suoritettu laskuvirhe: vuonna 2017 kunnille maksettiin liian suuret vero-osuudet, jotka on peritty takaisin vuonna 2018. Kunnallisverotulot tosin kasvoivat vuonna 2018, niin suurempien tulojen kuin korkeamman työllisyysasteen ansiosta. Kolmas ja viimeinen kunnallisverotuloihin vaikuttava tekijä on asukasmäärä, ja sen suhteen tehtävää on vielä paljon.

Parasta mitä sinä voit kuntalaisena tehdä palvelujen säilymisen eteen ja Loviisan positiivisen kehityksen tukemiseksi on houkutella ihmisiä muuttamaan tänne. Tämän voimme mielestäni kaikki tehdä sangen hyvällä omatunnolla, ja voinemme tehdä sen myös suuremmitta vaikeuksitta, kun tänne muuttamiseen on niin monta hyvää syytä! Ensi vuonna kaupunki panostaa lisää hankkeisiin, joissa parannetaan yhteyksiä ja edistetään etätyötä. Olen vakuuttunut siitä, että Loviisalla on kaikki edellytykset kasvuun vuonna 2019 ja sen jälkeenkin.

Onnellista uutta vuotta kaikille nykyisille ja tuleville loviisalaisille!

Jan D. Oker-Blom
kaupunginjohtaja