Keskiaikainen Pernaja -päivä 21.8.2022 klo 11–14

Säilättäret

Perinteinen Pernaja-päivä vietetään tänä vuonna keskiajan hengessä sunnuntaina 21. elokuuta kello 11–14. Ohjelmaa on sekä Pernajan kirkossa että seurantalo Höganåsissa. Kello 11 alkaa keskiaikainen messu kahdella kielellä Pernajan vanhassa kivikirkossa. Messun jälkeen kirkolla päivystää opas tapahtuman ajan. Pernaja-päivän ohjelma jatkuu Höganåsissa, jossa on päivän teemaan liittyviä esityksiä, musiikkia ja ruokaa.

Musiikista vastaa trubaduuri Pentti Hildén, joka laulaa ja soittaa luutulla 1500-luvun musiikkia muun muassa Ranskasta, Saksasta ja Englannista. Kello 12 Pernajan Agricola-Seuran puheenjohtaja Kai Nieminen toivottaa kävijät tervetulleiksi ja esittelee suomen kirjakielen isän ja reformaattorin Mikael Agricolan. Seuraavaksi on vuorossa Säilättärien (kuvassa) esitys. Monitaiturit Sini Napari, Juuli Hyttinen, Milla Kurronen ja Kanerva Keskinen yhdistävät sirkusta, teatteria, liikettä ja musiikkia monitaiteelliseksi kokonaisuudeksi. Luvassa on sirkustaitoja ja muita keskiaikaisia huvituksia. Ensimmäinen esitys alkaa kello 12.15 ja toinen kello 13.30.

Höganåsin pihalla on muun muassa myyntiä, jousiammuntaa, poniratsastusta, ulkopelejä ja tietopolku. Nälkäisille on myynnissä ruoka-annos, jossa on possua lisukkeineen, ja pienempään nälkään löytyy myös sekä suolaista että makeaa purtavaa. Höganåsin kahviossa ja juhlateltassa mahtuu hyvin syömään tai muuten oleskelemaan.

Höganåsin pihalla on rajoitetusti pysäköintipaikkoja, joten järjestäjät suosittelevat ajoneuvoille kirkon parkkipaikkaa. Yleisö saa mieluusti pukeutua keskiaikaisiin asuihin.

Keskiaikainen Pernaja -päivän järjestelyistä vastaavat Hembygdens vänner i Pernå rf, Loviisan kaupungin kulttuuripalvelut ja kirjasto, Pernajan Agricola-Seura ry, Agricolan suomalainen seurakunta ja Agricola svenska församling.