Medeltida Pernå-dagen 21.8.2022 kl. 11–14

Säilättäret

Den traditionella Pernå-dagen firas i år i medeltidens anda på söndag den 21 augusti klockan 11–14. Det ordnas program både i Pernå kyrka och i föreningshuset Höganås. Klockan 11 startar en tvåspråkig medeltida gudstjänst i Pernå gamla stenkyrka. Efter gudstjänsten finns det en guide på plats under hela evenemanget. Pernå-dagens program fortsätter i Höganås där det bjuds på föreställningar, musik och mat som följer dagens tema.

Trubadur Pentti Hildén sjunger och spelar musik från 1500-talet på luta. Det utlovas musik bland annat från Frankrike, Tyskland och England. Klockan 12 hälsar ordförande för Agricola-Sällskapet i Pernå Kai Nieminen besökarna välkomna och presenterar det finska skriftspråkets fader och reformator Mikael Agricola. Därefter uppträder Säilättäret (på bilden). Mångtalangerna Sini Napari, Juuli Hyttinen, Milla Kurronen och Kanerva Keskinen kombinerar cirkus, teater, rörelse och musik till en mångkonstnärlig helhet. På programmet står cirkustrick och andra medeltida nöjen. Den första föreställningen börjar klockan 12.15 och den andra klockan 13.30.

På Höganås gårdsplan blir det bland annat försäljning, bågskytte, ponnyridning, utomhusspel och en kunskapsstig. Hungriga besökare kan köpa en matportion som innehåller gris med sidorätter. För mindre hungriga finns det både saltigt och sött tilltugg. I cafeterian och festtältet i Höganås ryms man att äta eller att sitta och vila benen.

På Höganås gård finns det ett begränsat antal parkeringsplatser, så arrangörerna rekommenderar att man parkerar fordon på kyrkans parkeringsplats. Publiken får gärna klä sig i medeltida kläder.

Medeltida Pernå-dagen arrangeras av Hembygdens vänner i Pernå rf, Lovisa stads kulturtjänster och bibliotek, Agricola-Sällskpet i Pernå rf, Agricolan suomalainen seurakunta och Agricola svenska församling.