Koe paimenlasten Augustin ja Alman kesä Loviisan kaupungin museossa

Nyt on museossa lupa koskea! Loviisan kaupunginmuseossa on 25.10.–13.1. esillä näyttely, jossa lapsikävijät ovat etusijalla. August & Alma, paimenlapset on toiminnallinen näyttely, joka johdattaa matkalle paimentamaan lampaita paimenlasten mukana pitkin metsiä ja saloja.

Lapsia leikkimässä pehmolampaiden kanssa
Vie lampaat metsään kesälaitumille!

Matkan aikana selviää, millaisena metsä uskomuksineen ja tarinoineen näyttäytyi 1800-luvun paimenlasten silmin. Millainen oli lapsen rooli omavaraistalouden ajan maatalossa, kun ihmiset elivät tiiviisti luonnon rytmissä? Eläinten paimentaminen oli usein lasten tehtävä. Eläimiä piti viedä metsään laidunmaille, ja lapset viettivät pitkiä päiviä yksin metsässä.

Näyttelyssä astutaan sisään satumaiseen maisemaan, joka alkaa Augustin ja Alman pihapiiristä ja jatkuu metsän siimekseen. Matka metsän polkuja pitkin takaisin pihapiiriin vie myös alkukesän ensipäivistä elokuun alkuun. Vaikka näyttelyn tarina kulkee kuin satu, sen sisältämä tieto pohjautuu arkistoista löytyneisiin oikeisiin kertomuksiin ja suomenruotsalaiseen kansanuskoon.

– Toivomme erityisesti, että varhaiskasvatuksen ryhmät löytävät näyttelyn, sanoo Loviisan kaupungin museon intendentti Ulrika Rosendahl – Mutta olen varma, että kaikenikäiset kävijät tulevat ihastumaan tähän satumaailmaan.

Lapsi onkii leikisti
Noudata Augustin ja Alman ohjeita matkallasi.

Jotta mahdollisimman moni lapsi pääsee kokemaan August & Alma -näyttelyn, Loviisan kaupungin kulttuuripalvelut kustantaa päiväkotien kuljetukset näyttelyyn. Museokäynnit kaupungin museossa ovat aina ilmaisia kouluille ja varhaiskasvatuksen ryhmille.

Näyttelyn on tuottanut Sagalundin museo ja lastenkulttuurikeskus ja kuvituksesta vastaa kuvataiteilija Pive Toivonen.

August & Alma, paimenlapset 25.10.2022–13.1.2023

Loviisan kaupungin museo, Komendantintalo

Puistokatu 2, Loviisa

Avoinna: tiistaista perjantaihin sekä sunnuntaisin kello 12–16

Varaa opastus sähköpostitse museo@loviisa.fi tai puh. 044 450 5009.