Komendantintalon museovuosi 2021 – Aatos Åkerblomin näyttelyssä 4 000 kävijää

Komendantintalossa toimivan Loviisan kaupungin museon vuoden 2021 tilasto näyttää edellisvuotta valoisammalta. Kävijämäärä on noussut yli 30 prosentilla verrattuna vuoteen 2020 koronaviruspandemiasta huolimatta. Ennen kaikkea Paparazzi-näyttely, jossa on näytteillä Aatos Åkerblomin valokuvia Eddie Brucen kokoelmista, on herättänyt kiinnostusta.

Näyttely, joka on avoinna 27. helmikuuta 2022 asti, on 1950-, 1960- ja 1970-lukujen Loviisasta otettujen kuvien kavalkadi. Kuvat on ottanut omaperäinen ja todella tuottelias valokuvaaja Aatos Åkerblom.

– Todella mukavaa, että Aatos saa arvoisensa huomion. Hän on yksi paikkakunnan 1900-luvun omalaatuisimpia henkilöitä sitten Iveruksen, sanoo Eddie Bruce viitaten Loviisan museon ensimmäisen intendenttiin, Jedvard Iverukseen.

Eddie Bruce on työskennellyt monta vuotta Aatos Åkerblomin kuva-aarteiden parissa. – Nyt kun olen skannannut noin 8 500 kirjesivua ja muita asiakirjasivuja, olen hyvin kiinnostunut siitä kaikesta, mitä Åkerblomin elämässä tapahtui – kaikessa hiljaisuudessa – unholassa ja näkymättömissä, kuten hieman tavallisuudesta poikkeaville henkilöille usein käy. Monet kävijät ovat ottaneet minuun yhteyttä, paikalliset, jotka olisivat toivoneet enemmän kuvia näyttelyyn. Aika näyttää, lisää Bruce.

Kesä ja joulukuu vilkkaita

Kesä oli museon vilkkainta aikaa, ja reilu puolet käynneistä tapahtui kesäkuukausina, mutta myös joulukuussa kävijämäärä nousi, kun joulunäyttely avattiin ja Loviisan wanhan ajan joulukodit houkuttelivat ihmisiä kaupunkiin. Museokortin käyttö oli suosittua vuonna 2021, jolloin noin kolmasosa kävijöistä maksoi käyntinsä museokortilla. Loviisalaiset hyödynsivät ahkerasti mahdollisuutta ilmaiseen sisäänpääsyyn tiistaisin.

– Olemme ilahtuneita siitä, että yksittäiset museokäynnit eivät epidemiasta huolimatta loppuneet, mutta vuosi on ollut erilainen, koska ei ole ollut kouluvierailuja, ryhmämatkoja peruttiin emmekä järjestäneet lähes ollenkaan tavallisia tapahtumiamme. Vuoden 2021 reilut 4 000 kävijää alittaa selvästi vuosien 2018–2019 tilaston. Tuolloin meillä oli noin 6 000 kävijää, sanoo museon intendentti Ulrika Rosendahl. – Mutta ennen joulua koulut uskaltautuivat jälleen museoon ja tuolloin museossa oli todella kiireistä, kun joulunäyttelyssä oli opastuksia päivittäin.

Tapahtumien asemesta museo on panostanut digitalisointiin. Marraskuussa avattiin museon sivu kansallisessa hakupalvelu Finnassa osoitteessa loviisankaupunginmuseo.finna.fi. Sivustolle ladataan jatkuvasti valokuvia ja esineitä museon kokoelmista.

Museo on avoinna tällä hetkellä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan museot luetaan vähäisen tartuntariskin tiloiksi, ja Loviisan kaupunginmuseo on avoinna normaalisti. Asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuuden takaamiseksi Loviisan kaupungin museo vaatii toistaiseksi koronapassia kaikilta yli 16-vuotiailta museokävijöitä, suosittelee vahvasti kasvomaskin käyttöä ja rajoittaa tarvittaessa asiakasmäärää.

Komendantintalo

Loviisan kaupungin museo
Puistokatu 2, 07900 Loviisa

Avoinna: tiistai-perjantai & sunnuntai 12-16