Museiåret 2021 på Kommendantshuset – 4 000 besökare på Aatos Åkerblom-utställning

Statistiken för 2021 på Lovisa stads museum i Kommendantshuset ser ljusare ut än året innan. Besökarantalet har ökat med över 30 procent jämfört med 2020 trots coronaviruspandemin. Framför allt är det utställningen Paparazzi med Aatos Åkerbloms fotografier ur Eddie Bruces samlingar som har väckt intresse.

Utställningen som pågår fram till 27 februari 2022 är en kavalkad av ögonblicksbilder från Lovisa på 1950, -60 och -70-talen, tagna av den originella och mycket produktiva fotografen Aatos Åkerblom.

– Otroligt trevligt att Aatos får den uppmärksamhet han är värd. Han var ett av ortens största original på 1900-talet sedan Iverus, säger Eddie Bruce, med en hänvisning till Lovisa museums förste intendent, Jedvard Iverus.

Eddie Bruce har arbetat med Aatos Åkerbloms bildskatt i många år. – Nu efter att jag skannat cirka 8 500 brevsidor och andra dokumentsidor, är jag helt fascinerad av vad allt det hänt i hans liv – i all tystnad – glömd och gömd, såsom litet avvikande personer ofta blir. Många besökare har kontaktat mig, ortsborna skulle ha önskat flera foton förstås, så tiden får utvisa, tillägger Bruce.

Sommaren och december livlig

Sommaren var högsäsong på museet och drygt hälften av besöken skedde under sommarmånaderna, men även i december gick besökarantalet upp då julutställningen öppnades och Lovisa traditionella julhem lockade folk till staden. Museikortet var populärt 2021, runt en tredjedel av besökarna betalade sitt besök med museikortet. Lovisaborna utnyttjade flitigt möjligheten till gratis inträde på tisdagar.

– Vi är glada över att de enskilda museibesöken inte upphörde trots epidemin, men det har varit ett annorlunda år med uteblivna skolbesök, inställda gruppresor och nästan inga av våra vanliga evenemang. Besökarsiffrorna på drygt 4 000 för 2021 ligger ännu klart under statistiken för 2018–2019 då vi hade runt 6 000 besökare, säger museets intendent Ulrika Rosendahl.  – Men innan jul vågade skolorna igen sig till museet, och då hade vi en riktigt intensiv period med dagliga guidningar i julutställningen.

Istället för evenemang har museet satsat mer på digitalisering. I november lanserades museets sida på den nationella söktjänsten Finna på adressen loviisankaupunginmuseo.finna.fi. Där dyker hela tiden upp fler fotografier och föremål från museets samlingar.

Museet håller öppet i nuläget

Enligt Institutet för hälsa och välfärd räknas museer som utrymmen med obetydlig risk för smittspridning, och Lovisa stadsmuseum håller öppet som vanligt. För att garantera kundernas och personalens säkerhet kräver Lovisa stads museum tills vidare coronapass av alla museibesökare över 16 år, rekommenderar starkt användning av munskydd och begränsar vid behov antalet kunder.

Lovisa stads museum, Kommendantshuset

Parkgatan 2, 07900 Lovisa

Öppet tisdag-fredag & söndagar 12-16.