Laskut lähtevät normaalisti lakosta huolimatta

Maanantaiaamuna 11.11.2019 alkaneen Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n lakko vaikuttaa kirjepostin lähetyksiin. Myös pakettitoimituksissa voi olla useampien päivien viiveitä.

Loviisan kaupunki laskuttaa asiakkaitaan lakon aikana normaalisti. Mikäli laskut tulevat myöhässä, voi olla yhteydessä taloustoimistoon (myre@loviisa.fi). Maksumuistutuksia ei lakon aikana lähetetä.

Loviisan kaupunki kuitenkin muistuttaa, että esimerkiksi perusturvakeskuksesta ja varhaiskasvatuspalveluista kerran kuukaudessa lähetettävät laskut saattavat erääntyä samalle kuukaudelle maksettavaksi. Eli asiakkaan on hyvä varautua siihen, että esimerkiksi joulukuussa maksettavana onkin sekä loka- että marraskuun laskut. Lakon mahdollisesti pitkittyessä laskuja voi näin ollen olla enemmänkin kerralla maksettavana.

Perusturvakeskus lisää lakon aikana lähetettäviin laskuihin maksuaikaa siten, että eräpäivä on joulukuun alussa.

Loviisan kaupunki puolestaan hoitaa maksuliikenteensä sen mukaan, miten laskut ovat saapuneet perille ulkoistettuun laskutuspalveluun. Sähköisesti verkkopankin kautta lähetettävä e-lasku toimii normaalisti.

Perusturvakeskus tiedottaa lisäksi, ettei se lakon aikana lähetä kutsuja ns. vuosikontrolleihin.

Postilakko voi viivästyttää asiakkaiden Kelan lähettämiä hakemuksia, liitteitä ja lisäselvityksiä. Hakemusten viivästymisen vuoksi on mahdollista, että erityisesti työttömyysetuuksien ja toimeentulon maksaminen myöhästyy. Kela suositteleekin, että hakemukset ja liitteet kannattaa täyttää ja lähettää Kelan verkkopalvelussa. Tehdyt etuuspäätökset näkyvät Kelan verkkoasiointipalvelussa eikä viive postinkulussa vaikuta asiakkaalle myönnetyn etuuden maksupäivään. Kelan palvelunumeroihin voi myös tehdä suullisen hakemuksen tai työttömyysajan ilmoituksen ja hakemukset voi myös toimittaa Kelan palvelupisteisiin.

Lakko vaikeuttaa myös Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) lähete- ja ajanvarauskirjeiden sekä potilaslaskujen toimittamista. HUS tiedottaa, että ajanvarausta odottavien potilaiden kannattaa huomioida se, että kiireelliset ajat tiedotetaan asiakkaalle puhelimitse. Lakon alkaessa myös vähemmän kiireellisistä asioista tiedotetaan. Lakko ruuhkauttaa myös potilaslaskujen toimittamista ja laskujen saapuminen voi kestää tavallista pidempään. Loppuvuoden laskujen, jotka on tehty 8.11.2019 jälkeen, eräpäivä siirtyy myöhemmäksi. Tietoturvasyistä laskuja ei voi lähettää asiakkaalle sähköpostitse.