Lasten Kulttuuriviikkoja vietetään Loviisassa 3.–25.2.2024

Lasten Kulttuuriviikkojen 42. vuosi sukeltaa sanataiteeseen. Sanat ovat avaimia mielikuvitukseen.

Tänä vuonna Lasten Kulttuuriviikkojen ohjelmistossa näkyy sanataide sen monien mahdollisuuksien muodoissaan. Teemalla juhlistetaan valtakunnallista Kirsi Kunnas 100 -juhlavuotta. Sanataide sen enempää erottelematta kirjoitetaan monen taidemuodon sisään itsessäänkin.

Lasten Kulttuuriviikot -tapahtumakokonaisuus on vuosittain Koppaverkoston järjestämä kulttuurikavalkadi, joka avaa ovet yleisötapahtumiin yli kuntarajojen ja jalkautuu päiväkoteihin ja kouluihin. Kolmen viikon aikana Haminassa, Kotkassa, Kouvolassa, Loviisassa, Pyhtäällä, Virolahdella ja Miehikkälässä järjestetään yli 80 maksutonta perhetapahtumaa. Tänä vuonna menossa mukana ovat KO-KOO-MO, Mimi ja Kuku, Maisteri Molto, Teatterit Mukamas ja Hevosenkenkä, sekä monia kymmeniä muita niin valtakunnallisia kuin paikallisiakin taiteilijoita. Lisäksi päiväkodeille ja kouluille on suunnattu runsaasti kohdennettua ohjelmaa.

Monipuolisella ohjelmalla kutsutaan perheitä liikkumaan rohkeasti yli kuntarajojen ja silmäilemään ohjelmakattausta seitsemän kunnan alueella. Osaan tapahtumista on ennakkoilmoittautuminen. Koko runsas ohjelmatarjonta löytyy kunta- ja kaupunkikohtaisesti koottuna Lasten Kulttuuriviikkojen sivustolta: www.lastenkulttuuriviikot.fi.

Lasten Kulttuuriviikkojen tapahtumailme on rakentunut tuttuun tapaan loppusyksyllä järjestetyn kouluille suunnatun julistekilpailun voittajatyön pohjalta. Tänä vuonna Lasten Kulttuuriviikkojen julistekilpailun voitti Langinkosken koulun 4A:n oppilaat Julia Virtanen ja Jessica Laiho. Värikäs ja iloinen yhteistyönä syntynyt kärpässienityö antaa pirteän ilmeen pian alkaville Lasten Kulttuuriviikoille. Tapahtumasivujen kautta voi tutustua myös digitaaliseen julistenäyttelyyn.

Taiteen perusopetuksen yhteistyötä Loviisassa

Loviisassa Lasten kulttuuriviikkoja ovat mukana tekemässä myös loviisalaiset taiteen perusopetusta antavat oppilaitokset (Musiikkiopisto Loviisassa, Loviisan tanssiopisto, Loviisan taidekoulu sekä Teatteri Soittorasia). Kulttuuriviikkojen avajaiset ovat kirjastossa maanantaina 5.2. kello 16–18 talvisissa tunnelmissa, ja paikalla on myös oppilaitosten tuomia yllätyksiä.

Kirsi Kunnaksen Haitulan taikahattu -kirjan inspiroima näyttely avautuu MI-talon tiloissa kulttuuriviikoille. Haitulan taikahattu -kirja tullaan jakamaan kaikille suomenkielisille 1-luokkansa aloittaville syksyllä 2024.

Musiikkiopisto tarjoaa perheille konsertin Jännillä jäljillä Kino Marilynissä 15.2. Konserttiin on vapaa pääsy ja se on osa opiston laajempaa perheviikkoa.

Talven taikamaa valtaa kirjastot

Loviisan pääkirjaston alakerrassa on 5.2. alkaen esillä perinteiden mukaan lasten kulttuuriviikkojen julistekilpailuun osallistuneet julisteet – jotka löytyvät siis myös lasten kulttuuriviikkojen verkkosivuilta.

Julistenäyttelyn lisäksi tilassa on päiväkotilaisille suunnattu talvinen Lorumetsä, josta kuuluu kummia, ja sen luona voi lukea lorukirjoja ja jättää omat terveisensä. Lorumetsän äänimaailman on tehnyt Kalle Katz. Metsästä julkaistaan myös 5.2. pieni video kirjaston verkkosivuille: www.loviisa.fi/kirjastot.

Koululaisten hiihtolomaviikon ajaksi pääkirjastoon rakentuu myös talvinen taikamaa, josta löytyy niin kirjallisuutta kuin tekemistä kannustaen sekä lukemaan että ihmettelemään talvea. Pääkirjaston lisäksi talven taika tavoittaa myös sivukirjastot. Tarkemmat tiedot löytyvät kirjastoista sekä niiden Facebook- ja verkkosivustoilta.

Lauantaina 17.2 pääkirjastossa on Sonja Moresin Sagobutik, joka vierailee myös ruotsinkielisissä eskareissa kulttuuriviikkojen aikana. Sagobutik toteutetaan yhteistyössä Loviisassa käynnissä olevan Skapa-taidekasvatushankkeen kanssa.

Hiirien seikkailuja ja pieniä varpaita värikylvyssä

Loviisan museossa pienten kävijöiden iloksi seikkailevat museohiiret. Museon vintillä on kaksikielinen satutuokio sunnuntaina 4.2. klo 11. Hiiriä tulee Loviisaan myös Tampereelta: Teatteri Mukamas vierailee Loviisassa esityksellä Hiirulainen ja suuri seikkailu. Suomenkielinen koko perheen esitys on Kino Marilynissa sunnuntaina 11.2. kello 15.

Pienen pienille varpaille tarjotaan seikkailumahdollisuus myös vauvojen värikylvyssä 14.2. klo 10 Loviisan perhekeskuksessa. Värikylpy on nimenomaan vauvoille suunnattu taidemuoto, jossa saa ottaa kaikki aistit käyttöön ja tutkia erilaisia turvallisia materiaaleja, värejä ja muotoja.

Ohjelmaa kouluissa

Lasten kulttuuriviikkojen aikana ohjelmaa tarjotaan myös suoraan kouluille. Loviisassa ohjelma vaihtelee vuosittain ja kouluittain huomioiden myös Ruotsalaisuuden viikon eli Svenska veckanin aikana tarjotun koululaisohjelmiston sekä myös nyt Loviisassa käynnissä olevan taidekasvatuksen Skapa-hankkeen.

Lasten Kulttuuriviikkojen aikana on kouluille tarjolla muun muassa seuraavaa ohjelmaa: Tanssiartesaanin tanssipajoja Playing Over the Limits 7.–9. luokan oppilaille, Tanssikorttipakka-tanssityöpaja, Supertähti ja kolmas puu vasemmalta – Kirsi Kunnaksen loruihin perustuva tuokio –, Palikkateatteri sekä Sagobutik.

Kulttuuriviikkojen jälkeen lasten kulttuuri ei suinkaan Loviisasta lopu: Heti hiihtolomien jälkeen jokainen Loviisan peruskoululainen pääsee maksuttomaan konserttiin Back 2 the Future yhteistyössä konserttikeskuksen kanssa. Lisäksi maaliskuun ajaksi Loviisan kirjastoon on tulossa kiertävä Mistä nyt tuulee –näyttely, joka tutkii sääilmiöitä taiteen avulla, lapsille ymmärrettävästi.

Koulujen kulttuuripolut sekä muu taidekasvatustyö jatkuvat myös entistä runsaampana Skapa-hankkeen kanssa yhteistyössä!

Lisätietoja

www.lastenkulttuuriviikot.fi, Instagram ja Facebook, sekä Loviisan kaupungin tapahtumakalenterista.

Valtakunnallisesta Kirsi Kunnas -juhlavuodesta lisää tietoa: www.kirsikunnas100.fi

Tapahtumapaikat Loviisassa

Kino Marilyn: Kuningattarenkatu 17

Mi-talo: Brandensteininkatu 21

Loviisan pääkirjasto: Kuningattarenkatu 3

Loviisan perhekeskus: Öhmaninkatu 4