Barnens Kulturveckor firas i Lovisa 3–25.2.2024

Den 42:a året av Barnens kulturveckor dyker ner i ordkonst. Ord är nycklarna till fantasin.

I år syns ordkonst i Barnens kulturveckors program i former av dess många möjligheter. Temat firar det nationella Kirsi Kunnas 100-årsjubileet. Ordkonst i sig utan att avskilja det mer ingår i många konstformer.

Barnens kulturveckor ordnas årligen av nätverket Koppa. Evenemanget är en kulturkavalkad som öppnar dörrarna till offentliga evenemang över kommungränser och besöker daghem och skolor. Under tre veckor ordnas i Fredrikshamn, Kotka, Kouvola, Lovisa, Pyttis, Vederlax och Miehikkälä över 80 avgiftsfria familjeevenemang. I år är KO-KOO-MO, Mimi och Kuku, Maisteri Molto, teatrarna Mukamas och Hevosenkenkä samt flera tiotals andra såväl nationella som lokala artister med i hålligånget. Dessutom finns det rikligt med program som är riktade till daghemmen och skolorna.

Genom ett mångsidigt program kallas familjerna till att gå över kommungränser och kasta ett öga på program som erbjuds i sju kommuners område. Till en del av evenemangen behöver man anmäla sig i förhand. Hela det rikliga programmet finns sammanställt per kommun och stad på Barnens kulturveckors webbplats (också på svenska): lastenkulttuuriviikot.fi/.

Den visuella profilen för evenemanget Barnens kulturveckor bygger som vanligt på det vinnande konstverket av en affischtävling som ordnades för skolorna i slutet av hösten. I år var det Julia Virtanen och Jessica Laiho från klass 4A i Langinkosken koulu som vann Barnens kulturveckors affischtävling. Det färggranna och glada flugsvampskonstverket, som kom till genom samarbete, ger en pigg visuell profil till Barnens kulturveckor som börjar snart. Genom evenemangets webbsidor kan man också bekanta sig med den digitala affischutställningen.

Samarbete med den grundläggande konstundervisningen i Lovisa

I Lovisa organiseras Barnens kulturveckor tillsammans med läroanstalter som ger grundläggande konstundervisning i Lovisa (Musikinstitutet i Lovisa, Lovisa dansinstitut, Lovisa konstskola och Teatteri Soittorasia). Kulturveckornas öppningsceremoni äger rum i biblioteket på måndagen 5.2 klockan 16–18 i vinterstämning, och på plats finns också överraskningar som läroanstalterna hämtat.

En utställning som är inspirerad av Kirsi Kunnas bok Haitulan taikahattu öppnas i MI-huset för Kulturveckorna. Boken Haitulan taikahattu kommer att delas ut till alla finskspråkiga som börjar första klass på hösten 2024.

För familjer erbjuder Musikinstitutet konserten På spännande spår i Kino Marilyn 15.2. Konserten har fritt inträde och den är en del av institutets bredare familjevecka.

Vinterns Sagoland erövrar biblioteken

I Lovisa huvudbibliotekets nedre våning utställs från och med 5.2 de affischer som tog del i Barnens kulturveckors affischtävling – affischerna finns alltså också på Barnens kulturveckors webbsidor.

Utöver affischutställningen finns det i lokalerna en för dagisbarn avsedd vintrig Rimskog där man hör märkvärdiga ting, kan läsa ramsböcker och lämna sina egna hälsningar. Ljudvärlden till Rimskogen är gjort av Kalle Katz. En liten video om skogen publiceras också till bibliotekets webbplats 5.2.2024: https://www.loviisa.fi/sv/kultur-och-fritid/bibliotek/.

Under tiden för skolbarnens sportlov byggs i huvudbiblioteket också ett vintrigt sagoland där det finns både litteratur och aktiviteter som uppmuntrar till att läsa och förundras över vintern. Förutom huvudbiblioteket når vinterns magi också filialbiblioteken. Närmare information finns i biblioteken och deras Facebook och webbplatser.

Lördag 17.2. gästas huvudbiblioteket av Sonja Moresis Sagobutik som också besöker svenskspråkiga förskolor under kulturveckorna. Sagobutiken förverkligas i samarbete med utvecklingsprojektet för konstfostran SKAPA.

Mössens äventyr och små tår i färgbad

I Lovisa museum är museimössen ute på äventyr till de små besökarnas förtjusning. På museets vind hålls en tvåspråkig sagostund på söndagen 4.2 klockan 11. Möss kommer till Lovisa också från Tammerfors: Teatteri Mukamas besöker Lovisa med sin föreställning Hiirulainen ja suuri seikkailu. Den finskspråkiga föreställningen för hela familjen spelas i Kino Marilyn på söndagen 11.2 klockan 15.

Pyttesmå tår får också en möjlighet till äventyr i färgbad för bebisar 14.2 klockan 10 i familjecentralen i Lovisa. Färgbad är en särskilt för bebisar avsedd konstform där man får ta alla sinnen i bruk och undersöka olika ofarliga material, färger och former.

Program i skolorna

Under Barnens kulturveckor erbjuds program också direkt till skolorna. I Lovisa varierar programmet år för år och skolorna emellan med beaktande även av programmet som erbjuds under Svenska veckan samt det nu i Lovisa pågående SKAPA-projektet för konstfostran.

Under Barnens kulturveckor erbjuds för skolor bland annat följande program: föreningen Tanssiartesaanis dansworkshoppar Playing over the limits för elever på årskurserna 7–9, dansworkshopppen Tanssikorttipakka, Supertähti ja kolmas puu vasemmalta – en rimstund inspirerad av Kirsi Kunnas ramsor–, Palikkateatteri och Sagobutik.

Efter kulturveckorna tar barnens kultur ingalunda slut i Lovisa: Strax efter sportlovet får varje elev inom den grundläggande utbildningen i Lovisa fritt inträde till konserten Back 2 the Future i samarbete med Konsertcentralen. Dessutom kommer det i mars till Lovisa bibliotek en ambulerande utställning Mistä nyt tuulee som undersöker meteorologiska fenomen genom konst, på ett sätt som är förståeligt för barn.

Dessutom fortsätter och utvidgas Skolornas kulturstigar och annat arbete för konstfostran i samarbete med SKAPA-projektet!

Mer information

lastenkulttuuri.fi/sv/ Instagram och Facebook, samt Lovisa stads evenemangkalender.

Mer information om det nationella Kirsi Kunnas 100-årsjubileet (på finska): http://www.kirsikunnas100.fi

Evenemangsplatser i Lovisa

Kino Marilyn: Drottninggatan 17

Mi-huset: Brandensteinsgatan 21

Lovisa huvudbibliotek: Drottninggatan 3

Familjecentralen i Lovisa: Öhmansgatan 4