Lasten kulttuuriviikot Loviisassa 5.–26.2.2023

Lasten kulttuuriviikkoja vietetään 5.–26.2.2023 jo 41. kerran, ja tällä kertaa teemalla luonto ja ympäristö.

Luvassa on monipuolinen ohjelmakattaus kulttuuri- ja taideohjelmaa esitysten, työpajojen ja tapahtumien muodossa Kymenlaakson ja Loviisan alueella. Luvassa on kaikille avointa ohjelmaa, mutta myös suoraan kouluille tarjottuja erilaisia pajoja.

Lasten kulttuuriviikoilla on oma sivusto. Aiempina vuosina ohjelmatarjontaa on totuttu seuraamaan kotiin jaettavista ohjelmalehtisistä, mutta jo parin viimeisen vuoden tapaan ohjelma löytyy nettisivustolta www.lastenkulttuuriviikot.fi. Ohjelma on ollut nähtävillä sivustolla 11.2. alkaen. Sieltä löytyvät lisäksi osallistumislinkit verkkotapahtumiin, Lasten kulttuuriviikkojen yhteistyökumppanit ja julistekilpailun näyttelytyöt.

Lasten kulttuuriviikkojen digiohjelmia on tarjolla Kymenlaakson ja Loviisan alueen päiväkoteihin, esiopetukseen ja kouluihinkin. Koteihin katsottavaksi löytyy monenlaista ohjelmaa, joissa on mukana kuntakohtaisia ohjelmia sekä kaikille kunnille yhteisesti suunnattuja ohjelmia.

Taiteen perusopetus esittäytyy

Loviisassa Lasten kulttuuriviikot avataan näyttävästi maanantaina 6.2.2023 kello 16–18 talvisella karnevaalitunnelmalla Kuningattarenkadulla yhdessä taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten kanssa: Loviisan taidekoulun VALOMAALAUS-näyttelyn avajaiset kadulla osoitteessa Kuningattarenkatu 14 D, teemalla liikettä ja valoa. Mukana avajaisissa on tanssiopiston tuottama elävä valoikkuna, jota katsellaan rakennuksen ulkopuolelta. Lisäksi tarjolla on lämmintä mehua ja muuta mukavaa ohjelmaa niin kadulla kuin pääkirjastossa, osoitteessa Kuningattarenkatu 3, jossa myös julistenäyttely sekä lorulato avautuvat! Lisäksi kirjastossa on pieni Valomaalaus-paja avoinna kaikille, ja pajan tuotoksia tulostetaan pääkirjaston porraskäytävään kaikkien nähtäville hiihtolomaviikon ajaksi.

Taidekoulun värikylläiset valomaalaukset valtaavat tyhjän rakennuksen ikkunapinnat koko kulttuuriviikkojen ajaksi osoitteessa Kuningattarenkatu 14 D. Niitä voi ihailla rakennuksen ulkopuolelta.

Musiikkiopisto Loviisassa puolestaan järjestää 13.2. perheille suunnatun Mikko Repolainen -konsertin Kino Marilynissä kello 17.30. Konserttiin on vapaa pääsy.

Kirjastossa tapahtuu

Loviisassa Lasten kulttuuriviikoilla Loviisan pääkirjaston alakerrassa on 6.2. alkaen esillä perinteiden mukaan lasten kulttuuriviikkojen julistekilpailuun osallistuneet julisteet – jotka löytyvät siis myös lasten kulttuuriviikkojen verkkosivuilta. Julistekilpailun voitto meni tänä vuonna Kotkaan Aittavuoren koululle.

Julistenäyttelyn lisäksi tilassa on päiväkotilaisille suunnattu Lorumetsä, josta kuuluu kummia, ja sen luona voi lukea lorukirjoja ja jättää omat terveisensä. Lorumetsän äänimaailman on tehnyt Kalle Katz. Kun metsä on pystytetty, siitä kuvataan myös video kirjaston verkkosivuille www.loviisa.fi/kirjastot.

Kaikissa kirjastoissa järjestetään myös paljon maksutonta ohjelmaa: Martti-hiiren omatoiminen seikkailusatupolku löytyy sekä Tesjoen että Pernajan kirjastoista, luontoaiheisia satu- ja loruiltoja järjestetään pääkirjastossa, ja koululaisten iloksi on myös Harry Potterin maagisia iltoja sekä Liljendalissa että pääkirjastossa. Tarkemmat tiedot löytyvät kirjastoista sekä niiden Facebook- ja kotisivuilta.

Varjoteatteria ja meritähtiä

Meritähdenlento, Kuva: Saana Peura

 Blind Gut Companyn sirkusesitys Meritähdenlento soveltuu ensimmäiseksi esityskokemukseksi 0–3-vuotiaille lapsille ja lumoaa myös kaikki sitä vanhemmat ja aikuisetkin. Sukella vedenalaiseen maailmaan ja kohtaa meren asukkaita aisteja kutkuttavassa ympäristössä. Esitykset tiistaina 7.2. kello 10.30 ja kello 12 Meijerissä Tanssiopiston tiloissa (Chiewitzinkatu 13, käynti takapihalta) ovat maksuttomia, mutta ennakkoilmoittautuminen sähköpostitse paivi.karppi@loviisa.fi on pakollinen.

Esitys on sanaton, joten se sopii kaikille! Blind Gut Company on vuonna 2015 perustettu kokeilunhaluinen nykysirkusryhmä.

Hieman isompia, kaikkia 4–100-vuotiaita ihastuttaa Kino Marilynissä lauantaina 11.2. kello 13 Iida Vanttaja – yksi Suomen parhaista nukketeatteritaiteilijoista – esityksellään Vuori joka rakasti lintua.

Esitys perustuu Alice McLerranin rakastettuun satuun The Mountain That Loved a Bird – yksinäisen vuoren ja muuttomatkallaan sen luokse eksyvän linnun ystävyydestä, ja se saa näyttämötulkinnassa varjoteatterin kiehtovat keinot käyttöönsä. Visuaalisesti monipuolisen esityksen tunnelmia säestää Aino Lehtovaaran säveltämä musiikki. Esitys kertoo maailman tärkeimmästä aiheesta – rakkaudesta – kielellä, jota lapsi ymmärtää symbolien kautta. Yksinäisen vuoren elämä muuttuu mullistavalla tavalla, kun se kuulee pienen linnun kauniin laulun yläpuolellaan. Yhteinen taival kuitenkin päättyy joskus, sillä toisin kuin vuoret, eivät linnut ole ikuisia. Siitä huolimatta Lintu on tuonut Vuoren elämään ilon, joka ei katoa. Suomenkielisen esityksen on tuottanut Aura of Puppets, ja siihen on mahdollista saada halutessaan ruotsinkielinen käännösteksti mukaan. Esityksen kesto on noin 35 minuuttia ja lippuja voi ostaa 6 euron hintaan Kino Marilynin kotisivujen kautta, www.kinomarilyn.fi.

Varjonukketyöpaja, Kuva Jussi Virkkumaa

Esityksen jälkeen on mahdollisuus osallistua samalla lipulla (sama henkilö) Iidan pitämään varjonukketyöpajaan Mi-talon kuvataideluokassa kello 16–17.30. Muille osallistujille paja maksaa 5 euroa. Pajaan mahtuu rajoitettu määrä osallistujia, joten siihen on ennakkoilmoittautuminen – ja jos tilaa on vielä esityksen jälkeenkin voi siihen vielä ilmoittautua puhelimitse.

Ohjelmaa kouluissa

Lasten kulttuuriviikkojen aikana ohjelmaa tarjotaan myös suoraan kouluille. Loviisassa ohjelma vaihtelee vuosittain ja kouluittain, huomioiden myös Ruotsalaisuuden viikon eli Svenska veckanin aikana tarjotun koululaisohjelmiston. Ohjelmaa tulee vielä lisää myöhemmin keväällä, jolloin muun muassa toteutetaan konsertti joka kouluun. Konsertit ovat vuosittainen yhteistyöhanke Konserttikeskuksen kanssa.

Lasten Kulttuuriviikkojen aikana on kouluille tarjolla muun muassa seuraavaa ohjelmaa:

  • Hannele Lampelan kirjailijavierailuja 1.–6. luokalle: Prinsessa Pikkiriikki & Talventaian tarinat
  • Eläinten asuntomessut -työpajoja, ohjaajina Kati Rapia / Pia Sirén
  • Tanssiartesaanin tanssipajoja ”Sustainable Creatures” – 7.–9. luokan oppilaille
  • Dididot ja kikattava keho, Ko-kollektiivin tuottama kieletön esitys esikoululaisille ja 1.–2. luokan oppilaille
  • Lähteeni – Min källa: Tomi Pulkkinen trio ja Runeberg-laulut
  • Loikkakopla – Parkour-Akatemian sovelluksen tutustumistarjous lastenkulttuuriviikkojen verkoston kouluille, rajoitettu määrä.

Kulttuuriviikkojen verkkosivuilta www.lastenkulttuuriviikot.fi löytyy paljon lastenkulttuuriverkoston yhteisiä verkkotapahtumia ja esityksiä. Tervetuloa mukaan!

Lasten kulttuuriviikkoja järjestää Kymenlaakson lasten ja nuorten kulttuuriverkosto Koppa yhdessä seitsemän kunnan kanssa.

Lisätietoja:

www.lastenkulttuuriviikot.fi, Instagram ja Facebook, sekä Loviisan kaupungin tapahtumakalenterista.

Loviisan kaupunki
Kulttuurituottaja Päivi Karppi, paivi.karppi@loviisa.fi
puh. 040 751 7449

Tapahtumapaikat Loviisassa:

Meijeri: Chiewitzinkatu 13

Kino Marilyn: Kuningattarenkatu 17

Mi-talo: Brandensteininkatu 21

Loviisan pääkirjasto: Kuningattarenkatu 3