Barnens kulturveckor i Lovisa 5–26.2.2023

Barnens kulturveckor firas 5–26.2.2023 redan för 41 gången, i år med temat natur och miljö.

På menyn står en mångsidig dukning av kultur- och konstprogram i form av uppträdanden, verkstäder och evenemang i Kymmenedalen och Lovisa. Det finns program som är öppet för alla, men också olika verkstäder som erbjuds direkt till skolorna.

Evenemanget Barnens kulturveckor har en egen evenemangwebbplats. Tidigare år har vi fått ta del av programutbudet genom det programblad som delats ut till hemmen, men nu hittas programmet på webbsidan www.lastenkulttuuriviikot.fi, såsom under de två föregående åren. På webbsidan finns också deltagarlänkar till webbevenemangen, uppgifter om Barnens kulturveckors samarbetspartner och bidragen till affischtävlingen.

Under Barnens kulturveckor erbjuds digitalt program till daghem, förskolor och också skolor i Kymmenedalen och Lovisa. Hemma kan man ta del av program av varierande slag, både kommunspecifikt program och program som riktar sig till alla deltagande kommuner.

Den grundläggande konstundervisningen presenterar sig

I Lovisa inleds Barnens kulturveckor måndag 6.2.2023 klockan 16–18 med spektakulär vinterkarnevalstämning på Drottninggatan tillsammans med de läroanstalter som ger grundläggande konstundervisning: Lovisa konstskolas utställning VALOMAALAUS (Ljusmålning) med temat rörelse och ljus invigs ute på gatan på adressen Drottninggatan 14 D. Dansinstitutets levande ljusfönster finns med vid invigningen och man kan beskåda den utanför byggnaden. Dessutom bjuds det på varm saft och annat trevligt program såväl på gatan som i huvudbiblioteket på adressen Drottninggatan 3, där man även öppnar en affischutställning och rimstuga! I biblioteket hålls också en liten ljusmålningsverkstad som är öppen för alla. De alster som produceras under verkstaden skrivs ut och ställs ut i huvudbibliotekets trappuppgång för alla att beskåda under sportlovsveckan.

Konstskolans färgfyllda ljusmålningar tar över fönsterytorna på den tomma byggnaden på Drottninggatan 14 D under kulturveckorna. Man kan beskåda utställningen utanför byggnaden.

Musikinstitutet i Lovisa ordnar för sin del en Mickel räv och hans kompisar -konsert för familjer i Kino Marilyn 13.2 klockan 17.30. Det är fritt inträde till konserten.

Det händer i biblioteket

Enligt tradition är de affischer som deltagit i affischtävlingen för Barnens kulturveckor från och med 6.2 upphängda i nedre våningen i Lovisa huvudbibliotek. Affischerna finns också på Barnens kulturveckors webbplats. I år var det skolan Aittakorven koulu i Kotka som vann affischtävlingen.

Huvudbiblioteket hyser förutom affischutställningen även Rimskogen, en skog med ljudvärld avsedd för barn i dagisålder, där man kan läsa rimböcker och lämna sina hälsningar. Bakom ljudvärlden står Kalle Katz.

Efter att skogen är färdig görs även en video som publiceras på bibliotekets webbsidor www.loviisa.fi/sv/bibliotek.

På alla bibliotek ordnas också mycket avgiftsfritt program: musen Martins självständiga äventyrssagostig på såväl Tessjö som Pernå närbibliotek, sago- och rimkvällar med naturtema på huvudbiblioteket och magiska Harry Potter-kvällar till skolelevernas glädje både på Liljendal närbibliotek och på huvudbiblioteket. Närmare information fås på biblioteken och deras FB- och webbsidor.

Skuggteater och sjöstjärnor

Sjöstjärnfall Bild: Saana Peura

Cirkusföreställningen Sjöstjärnfall av Blind Gut Company lämpar sig för 0–3-åriga barn som deras första föreställning och förtjusar även äldre barn och vuxna. Dyk ner i en värld under vatten och träffa havets invånare i en miljö som kittlar sinnena. Föreställningarna tisdag 7.2. klockan 10.30 och 12.00 i Mejeriet (Chiewitzgatan 13, ingång via bakgården) är kostnadsfria men anmälning på förhand krävs. Anmäl dig per epost åt paivi.karppi@loviisa.fi. Blind Gut Company är en experimentlysten nutidscirkusgrupp grundad 2015. Denna ordlösa föreställning passar alla!       

Iida Vanttaja – en av Finlands främsta dockteaterartister – förtjusar alla 4–100-åringar i Kino Marilyn lördag 11.2 klockan 13.00 med föreställningen Vuori, joka rakasti lintua (Berget som älskade fågeln). Föreställningen baserar sig på Alice McLerrans älskade saga The Mountain That Loved a Bird –om vänskapen mellan ett ensamt berg och en flyttfågel som på sin resa irrar sig dit får i scentolkningen skuggteaterns fängslande metoder i sin användning. Stämningen under den visuellt mångsidiga förställningen ackompanjeras av musik komponerad av Aino Lehtovaara. Föreställningen berättar om det viktigaste temat i världen – kärleken – på ett språk som barn förstår genom symboler. Det ensamma bergets liv ändras på ett omvälvande sätt då berget hör den lilla fågelns vackra sång ovanför sig. Den gemensamma tiden slutar ändå någon gång, för i motsats till berg är fåglar inte eviga. Trots det har Fågeln har hämtat glädje till bergets liv, en glädje som inte försvinner. Föreställningen är på finska, men det är möjligt att få textdelarna i svensk översättning. Föreställningen är producerad av Aura of Puppets. Föreställningen längd är cirka 35 minuter och biljetter kan köpas för 6 euro styck via Kino Marilyns webbplats www.kinomarilyn.fi.

Skuggteaterverkstad: Bild Jussi Virkkumaa

Efter föreställningen har åskådarna möjlighet att medsamma biljett (samma person) delta i Iidas skuggteaterverkstad i Mi-husets bildkonstklassrum klockan 16–17.30. För övriga kostar deltagandet i verkstaden 5 euro. Det finns plats för ett begränsat antal deltagare, så förhandsanmälan krävs. Om det fortfarande efter föreställningen finns lediga platser kan man anmäla sig till verkstaden per telefon.

Program i skolor

Under Barnens kulturveckor erbjuds program även direkt till skolorna. I Lovisa varierar programmet varje år och skolvis. Även det program som erbjudits för skolelever under Svenska veckan beaktas. Mer program ordnas under våren, bland annat konserter inom ramen för Konsert till varje skola, som är ett årligt samarbetsprojekt med Konsertcentralen.

Under barnens kulturveckor erbjuds skolorna bland annat följande program:

  • Hannele Lampelas författarbesök för åk 1–6: Prinsessa Pikkiriikki & Talventaian tarinat
  • Djurens bostadsmässa-verkstäder, ledare Kati Rapia och Pia Sirén
  • Tanssiartesaanis dansverkstäder “Sustainable Creatures” för elever på årskurs 7–9
  • Dididot ja kikattava keho; en språklös föreställning för elever på årskurs 0–2, producerad av Ko-kollektiivi
  • Min källa: Tomi Pulkkinen trio och Runebergsångerna
  • Loikkakopla – Introduktionserbjudande för Parkour-Akatemias applikation för skolorna inom nätverket för barnens kulturveckor.

På Kulturveckornas webbplats www.lastenkulttuuriviikot.fi finns många barnkulturnätverkets gemensamma online-evenemang och uppträdanden. Välkommen med!

Kymmenedalens kulturnätverk för barn och unga Koppa ordnar Barnens kulturveckor tillsammans med sju kommuner.

Närmare information:

www.lastenkulttuuriviikot.fi, Instagram och Facebook samt Lovisa stads evenemangskalender.

Lovisa stad

Kulturproducent Päivi Karppi, paivi.karppi@loviisa.fi

040 751 74 49

Evenemangsplatser i Lovisa:

Mejeriet, Chiewitzgatan 13

Kino Marilyn: Drottninggatan 17

Mi-huset: Brandensteinsgatan 21

Lovisa huvudbibliotek: Drottninggatan 3