Lepakon vuosi -kuvitusnäyttely Loviisan kaupungin pääkirjastossa

Loviisan pääkirjastossa avautuu lokakuussa näyttely, jossa on esillä kuvittaja Nadja Sarellin luonnoksia, originaalipiirroksia ja kuvituksia lokakuussa julkaistavasta lastenkirjasta Lepakon vuosi. Lisäksi näyttelyssä on esillä kuvittajan työvälineitä sekä teemaan liittyviä lainaesineitä Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Yön kulkijat – Lepakon vuosi

lepakon vuosi-kuva

Mikä salaperäinen hahmo vilahti ohi kevätyön hämärässä? Entä mitä hämmästyttävää löytyy metsänreunan autiosta mökistä? Lepakon vuosi on seikkailu lepakoiden maailmaan. Se kertoo lepakoista lähiluonnossamme, ennakkoluulojen ja pelkojen voittamisesta sekä siitä, miten jokainen voi suojella lepakoita, vaikka omalla kotipihalla. Lepakon vuosi tarjoaa monipuolisesti tietoa näiden kiehtovien yön otusten elämästä – myyteistä ja uskomuksista uusiin tutkimustuloksiin.

Kirjan tekijöistä Mia Rönkä on ympäristöekologian dosentti, tietokirjailija, runoilija, tiedetoimittaja ja tutkija, joka työskentelee Turun yliopiston biodiversiteettiyksikössä. Dosentti Thomas Lilley työskentelee intendenttinä ja akatemiatutkijana Helsingin yliopiston Luonnontieteellisessä keskusmuseossa ja tutkii etenkin lepakoita. Nadja Sarell on freelance-kuvittaja, joka on valmistunut paitsi lastenkirjojen kuvittajaksi myös tanssitaiteen maisteriksi. Kirjan kustantaa turkulainen kustannusosakeyhtiö Sammakko.

Kirja on osa tiedettä ja

taidetta yhdistävää lepakkoihin keskittyvää Lepakot tieteen ja taiteen siivin – hanketta, jonka suojelijana toimii rouva Jenni Haukio. Lilley työryhmineen sai hankkeelle vuonna 2018 Varsinais-Suomen Kulttuurirahastolta kärkirahoituksen. Hankkeen tavoitteena on tuottaa sekä tieteellistä että taiteellista näkemystä lepakoista ja välittää tätä näkemystä laajalti eri kohderyhmille lapsista aikuisiin ja tutkijoista suureen yleisöön. Hankkeen yhteistyötahoja ovat Helsingin yliopiston Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö sekä Liedon museo.

Näyttely on osa Loviisan kaupunginkirjaston Kirjastoyhteistyö tutuksi ja toimivaksi -hanketta, jossa painopisteenä on koulun ja kirjaston välisen yhteistyön kehittäminen. Näyttelyn aikana kirjastolla järjestetään koululaisvierailuja opastuksineen. Tarjolla on esimerkiksi Mia Röngän sekä sanataideohjaaja ja kirjoittaja Veera Vähämaan (FM) tuottama lepakkoaiheinen oppimateriaali monilukutaidon kehittämiseen. Oppilaiden näyttelyyn tutustuminen tapahtuu aamupäivällä kirjaston kiinniollessa, jolloin muita asiakkaita ei ole paikalla. Koronavirustilanteen muuttuessa vierailut on mahdollista toteuttaa etäyhteyksin.

Lepakon vuosi -näyttely on avoinna pääkirjaston aukioloaikoina 3.10.–13.12.2020.

Loviisan pääkirjasto, Kuningattarenkatu 3, 07900 Loviisa Lisätietoja: Hankekoordinaattori Jaana Laaksonen, jaana.laaksonen@loviisa.fi, 0440 555 499

Lepakon vousi - juliste