Liljendalpäivät 2023: Det går som en dans – kävelee kuin tanssi

Kauniinväriset ja raidalliset mekonhelmat hulmuavat ja mustat ja tyylikkäät hatut heiluvat tämän vuoden Liljendalpäivillä, kun Finlands Svenska Folkdansring järjestää vuosittaiset tanssijuhlansa Liljendalpäivien yhteyteen juhannusta edeltävänä viikonloppuna 16.–18. kesäkuuta 2023. Tanssijuhlat keräävät kansantanssijoita eri puolilta Suomen ruotsinkielistä aluetta, niin pohjoisesta kuin idästäkin, Kokkolasta Loviisaan.

Liljendalpäivät käynnistyvät perinteisesti konsertilla Liljendalin kirkossa perjantai-iltana kello 19. Kesäistä musiikkia pilke silmäkulmassa -konsertin aikana jousikvartetti Glint Ensemble soittaa muun muassa Schubertin ja Haydnin musiikkia. Kansantanssijat esittävät Porvoon menuett-tanssia ja Lapinjärven Minett-tanssia.

Lauantaina kello 9.45 kansantanssijat ja pelimannit marssivat juhlakulkueessa Liljendalin kotiseutumuseosta Bagarstuganin piha-alueelle. Liljendalin perinteisillä markkinoilla kello 10–14 markkina-alueella on tarjolla kansantanssiesityksiä, pelimannimusiikkia ja pukukavalkadia. Lisäksi jokaisella on mahdollisuus kokeilla kansantanssia. Liljendalgårdenissa pukutoimisto Brage asettaa näytille kansallispukuja.

Palovarikolla Sävträsk FBK esittelee toimintaansa ja järjestää sankoruiskulla sammuttamista. Liljendalin lähikirjastolla järjestetään muun muassa askartelua ja tietovisailua tanssiteemalla. Liljendal hembygdsförening tarjoaa perinteistä klimppisoppaa Liljendalgårdenissa. Siellä voi myös osallistua seurakunnan arvontaan ja tutustua hääperinteistä kertovaan näyttelyyn.
Liljendal idrottsklubb pitää kahvilaa Tallissa sekä esterataa urheilukentällä. Urheilukentällä niin nuoret kuin vanhatkin voivat lähteä pienelle ajelulle traktori Albanin kyydissä. Lapsille järjestetään poniajelua ja SUP-melontaa. Robin Rekku & Jekkuorkesteri viihdyttävät perheen pienimpiä konsertilla Paviljongissa kello 13.

Tänä vuonna Liljendalpäivien rantatansseilla on tarjolla monipuolista musiikkia. Illan avaa duo Parmas Paraisilta. He soittavat perinteistä tanssimusiikkia. Myöhemmin illalla kuullaan loviisalaisen Wannabeat-yhtyeen musiikkia. Tanssit alkavat kello 19 ja Liljendal Ungdomsförening toimii järjestäjänä.

Liljendalpäivät päättää seurakunnan ulkoilmajumalanpalvelus Mariagårdenilla sunnuntaina kello 13. Jumalanpalveluksen jälkeen on tarjolla kirkkokahvit. Tanssijuhlat puolestaan päättyvät tanssiesitykseen, jossa kaikki tanssijuhlan osallistujat, niin lapset kuin aikuisetkin, tanssivat yhdessä Ruotsinpyhtään kirkonkylän ruukkialueella kello 13.

Finlands Svenska Folkdansring on organisaatio, joka toimii perinteisten suomenruotsalaisten kansantanssien säilyttämiseksi koko Suomen ruotsinkielisellä alueella. Tanssijuhlat, aiemmin Folkdansstämman, järjestetään vuosittain eri pakkakunnilla Suomen ruotsinkielisellä alueella. Paikalliset yhdistykset toimivat järjestäjinä. Tänä vuonna juhlan järjestäjänä toimii Östra Nylands Folkdansdistrikt. Östra Nylands Folkdansdistrikt kerää jäseniä niin Loviisasta kuin Sipoostakin, ja tanssijuhlat järjestetään talkoovoimin.

Liljendalpäivien suunnitteluryhmä: Loviisan kaupungin kulttuuripalvelut, Liljendalin lähikirjasto, Liljendal Ungdomsförening, Liljendal IK, Agricola svenska församling, Liljendal hembygdsförening, Liljendal Företagare, Sävträsk FBK, Östra Nylands Folkdansdistrikt.

Lisätietoja:
Agneta Longhurst, Loviisan kaupungin kulttuuripalvelut, agneta.longhurst@loviisa.fi, puh. 0440 555 354