Liljendaldagarna 2023: Det går som en dans – kävelee kuin tanssi

Svängande kjolfållar med ränder i vackra färger och stiliga svarta hattar kan ses under årets Liljendaldagar då Finlands Svenska Folkdansring håller sin årliga dansfest tillika med Liljendaldagarna veckoslutet före midsommaren 16–18 juni 2023. Dansfesten samlar folkdansare från hela Svenskfinland, från Karleby i norr till Lovisa i öster.

Liljendaldagarna inleds traditionellt med en konsert i Liljendal kyrka på fredag kväll klockan 19. Under konserten Sommarmusik med glimt i ögat spelar stråkkvartetten Glint Ensemble bland annat musik av Schubert och Haydn. Folkdansarna dansar Borgå menuett och Minett från Lappträsk.

På lördagen klockan 9.45 går folkdansare och spelmän i festtåg från Hembygdsmuseet till Bagarstugans gårdsplan. Mellan klockan 10 och 14 då Liljendaldagarnas traditionella marknad pågår bjuds det på folkdansuppvisningar, spelmansmusik och dräktkavalkad på marknadsområdet. Dessutom finns det möjlighet för alla att pröva på folkdans. I Liljendalgården ställer Brages dräktbyrå ut en folkdräktsutställning.

Sävträsk FBK presenterar verksamheten och ordnar pytssprutning vid branddepån. På Liljendal närbibliotek ordnas bland annat pyssel och frågesport med danstema. Liljendal hembygdsförening serverar den traditionella klimpsoppan i Liljendalgården. Där kan man även delta i församlingens lotteri och bekanta sig med en utställning om bröllopstraditioner.

Liljendal idrottsklubb håller café i Stallet och en hinderbana på sportplanen. På sportplanen kan såväl gammal som ung åka en sväng med traktor Alban. För barn ordnas ponnyridning och SUP-paddling. Robin Hund och Hans Glada Orkester underhåller familjens minsta med en konsert i Paviljongen klockan 13.

I år bjuds det på mångsidig musik under Liljendaldagarnas stranddans. Kvällen inleds med duon Parmas från Pargas som spelar traditionell dansmusik och senare på kvällen blir det musik av bändet Wannabeat från Lovisa. Dansen börjar klockan 19 och arrangör är Liljendal Ungdomsförening.

Liljendaldagarna avslutas med församlingens friluftsgudstjänst vid Mariagården på söndagen klockan 13. Efter gudstjänsten serveras kyrkkaffe. Dansfesten i sin tur avslutas med en dansuppvisning, där alla dansfestdeltagare, både barn och vuxna, dansar tillsammans i bruksområdet i Strömfors kyrkby klockan 13.

Finlands Svenska Folkdansring är en organisation som jobbar för att bevara och föra vidare traditionella finlandssvenska folkdanser på hela det svenskspråkiga området i Finland. Dansfesten, tidigare Folkdansstämman, ordnas nästan årligen på olika orter i Svenskfinland, med lokala föreningar som arrangör. I år är det Östra Nylands Folkdansdistrikts tur att arrangera festen. Östra Nylands Folkdansdistrikt har medlemmar från Lovisa till Sibbo, vilka jobbar på talko för att dansfesten ska kunna ordnas.

Liljendaldagarnas planeringsgrupp: Lovisa stads kulturtjänster, Liljendal närbibliotek, Liljendal Ungdomsförening, Liljendal IK, Agricola svenska församling, Liljendal hembygdsförening, Liljendal Företagare, Sävträsk FBK, Östra Nylands Folkdansdistrikt.


Mer information:
Agneta Longhurst, Lovisa stads kulturtjänster, agneta.longhurst@loviisa.fi, tfn 0440 555 354