Loviisa liittyy Suomen historialliset kaupungit ry:n jäseneksi

Raatihuone Rådhuset

Loviisa liittyy vuoden 2020 alusta Suomen historialliset kaupungit ry:n jäseneksi. Asiasta on tehnyt viranhaltijapäätöksen kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom.

Vuonna 1745 perustettu Loviisa (ensin Degerby, vuodesta 1752 Loviisa) on vanha ja historiallinen kaupunki ja sopii siten erinomaisesti osaksi yhdistyksen jäsenkaupunkien muodostamaa verkostoa. Vuonna 2020 Loviisan perustamisesta tulee kuluneeksi 275 vuotta.

Suomen historialliset kaupungit ry:n muita jäsenkaupunkeja ovat muun muassa Porvoo, Turku, Naantali, Rauma, Hamina, Kokkola ja Hämeenlinna.

Yhdistyksen jäseneksi hyväksytään kaupunki, joka on suomalainen keskiaikainen, Vaasa-aikana tai suurvaltakautena perustettu kaupunki, jossa on vuosisatoja vanha historiallinen keskusta tai historiallisesti arvokasta kokonaisuutta muodostavaa rakennuskantaa.

Yhdistyksen tarkoituksena on Suomen vanhojen kaupunkien arvokkaan rakennuskannan ja -perinnön säilyttäminen ja vaaliminen sekä kaupunkikulttuurin omaleimaisuuden ylläpitäminen.

Yhdistys järjestää seminaareja, tapaamisia ja koulutuksia sekä markkinoi jäsenkaupunkejaan. Yhdistyksellä on myös yhteyksiä muihin pohjoismaihin edustaen jäsenkaupunkejaan ja matkailukohteita.

Yhdistyksen jäsenmaksu on 250 euroa vuodessa. Yhdistys on perustettu Porvoossa vuonna 2000.