Loviisa mukaan Unicefin Lapsiystävällinen kunta –malliin

Päiväkotilapset lähdössä ulos daghembarnen går ut

Loviisan kaupunki on yksi niistä 18 uudesta kunnasta, jotka aloittavat vuonna 2020 UNICEFin Lapsiystävällinen kunta –mallissa.

Muut uudet kunnat ovat Eurajoki, Isokyrö, Janakkala, Joensuu, Kauhajoki, Keuruu, Kotka, Lapinjärvi, Leppävirta, Liminka, Loppi, Maalahti, Outokumpu, Pedersöre, Porvoo, Ranua ja Riihimäki.

Ennestään Lapsiystävällinen kunta -mallissa on 19 kuntaa. Uusien kuntien aloitettua mallin piirissä on lähes 30 prosenttia Suomen lapsista.

Malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja UNICEFin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin.

– Kunnilla on tärkeä tehtävä edistää lapsen ihmisoikeuksien toteutumista. Lapsen oikeudet toteutuvat tai jäävät toteutumatta lasten arjessa. On todella hienoa nähdä, miten monet kunnat haluavat sitoutua kehittämään pitkäjänteisesti lapsiystävällisyyttään”, sanoo UNICEFin asiantuntija Johanna Laaja.

Lapsiystävällisessä kunnassa lapsen oikeudet toteutuvat jokaisen alle 18-vuotiaan arjessa. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että lasten ja nuorten tietämys omasta arjestaan vaikuttaa kunnan päätöksentekoon ja palvelujen kehittämiseen. Malliin lähteneet kunnat voivat saada UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen kahden vuoden kehittämistyön jälkeen. Tunnustus on myönnetty tähän mennessä 13 kunnalle.

Loviisan varhaiskasvatuspäällikkö Sofia Hoff kertoo, että käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kaupunki edistää lapsen oikeuksia kunnan päätöksenteossa, hallinnossa ja palveluissa.

-Kehittämistyö ja yhteistyö UNICEFin kanssa käynnistyy kaupungin tekemällä tilannekartoituksella. Siinä kaupunki arvioi, miten hyvin lapsiystävällisyys nykyään toteutuu. Arvioinnissa ovat apuna UNICEFin kehittämät, lapsen oikeuksien sopimukseen perustuvat materiaalit. Kartoituksen tehtyään kaupunki päättää, mitä toiminnan osa-alueita se alkaa kehittää ja miten, Hoff kertoo.

Hoff jatkaa, että UNICEF seuraa työn etenemistä. Kaksivuotiskauden lopuksi kaupunki arvioi työnsä tulokset ja raportoi niistä UNICEFille. Tämän jälkeen kaupunki voi saada UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen, joka on voimassa kaksi vuotta. Tunnustusta myönnettäessä UNICEF arvioi sekä kehittämisprosessia että saavutettuja tuloksia. Tunnustus ei tarkoita, että työ olisi valmis, vaan kaupunki sitoutuu jatkamaan lapsiystävällisyyden kehittämistä.

Lisätietoja:

Sofia Hoff, varhaiskasvatuspäällikö, Loviisan kaupunki, puh. 044 349 3132,  sofia.hoff@loviisa.fi

Kirsi Kinnunen, sivistys- ja hyvinvointikeskuksen johtaja, Loviisan kaupunki, puh. 0440 555 250, kirsi.kinnunen@loviisa.fi

Johanna Laaja, Suomen UNICEF asiantuntija, 040 721 1515, johanna.laaja@unicef.fi