Loviisan kaupungin katupuut saavat kantavan kasvualustan menestyäkseen paremmin

Loviisa kaupunki on sitoutunut strategiassaan muun muassa viihtyisyyden lisäämiseen asukkailleen, sekä luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen kaikkialla kunnassa. 

”Loviisan kaupungin katupuut saavat kantavan kasvualustan menestyäkseen paremmin kaupunkiympäristön kehittyessä. Suojakankaiden käyttämistä viheralueilla on alettu tarkastelemaan kriittisemmin, niiden sisältämän mikromuovin takia. Suojakankaat sitovat myös kosteutta, joka haittaa katupuiden hiusjuuriston oikeanlaista kehittymistä”, toteaa kaupunginpuutarhuri Mikko Ruotsalainen (kuvassa).

Kaupungit kasvavat ja vievät tilaa viheralueilta, jos niitä ei suojella. Kaupungeissa katupuiden ja pensaiden kasvuolosuhteet, ja ympäristö voivat olla hyvin haasteelliset ja stressaavat. Katuympäristössä puiden kasvutila on infrastruktuurin takia hyvin rajoittunutta. Hyvinvoiva katupuu tarvitsee ilmaa, vettä ja ravinteita, joita se ei saa huonosti läpäiseviltä kaupungin pinnoitteilta kuten asfaltti tai laatoitukset. Rakennusten myötä myös kasvutilaa on vähän, ja maan rakenne on tiivistynyttä.  

Jos katupuiden elinolosuhteita ei vaalita, ne voivat pahoin, ja myös näyttävät huonovointisilta. Kärsivät puut eivät ilahduta ketään, eikä niitä koeta viihtyisyyden tuojina katukuvassa.

”Tulemme entistä enemmän kiinnittämään huomiota katupuiden ja pensaiden hyvinvointiin, kasvualustaan ja riittävään kasvutilaan. Tähän käytämme erityisiä kantavia kasvualustoja, joissa kantavuuden tuo kivimurska, joka jää pinnan alle. Hyvinvoivilla viheralueilla hallitaan myös hulevesiä”, kertoo kaupunginpuutarhuri Mikko Ruotsalainen.

Loviisan kaupunki

Mikko Ruotsalainen
kaupunginpuutarhuri
puh. 044 055 5468