Loviisan kaupunki palkitsi kulttuurin parissa ansioituneita

Kuvassa palkitut Päivi Ahvonen, Antti Muuronen, Gunilla Törnblom. På fotot de belönade Päivi Ahvonen, Antti Muuronen och Gunilla Törnblom.

Vuoden 2020 Loviisa-mitali myönnettiin Loviisan Merenkulkumuseolle. Palkinto jaetaan kerran valtuustokaudessa. Ensimmäistä kertaa jaettavan kulttuuripalkinnon sai Päivi Ahvonen. Palkintojen saajat julkistettiin itsenäisyyspäivänä 6.12.2020.

Kulttuuripalkinnot jaettiin aiemmin viikolla järjestetyssä tilaisuudessa, koska varsinaista itsenäisyyspäivän vastaanottoa ei tänä vuonna voitu järjestää koronavirusepidemian takia.

Loviisa-mitali

Loviisan kaupunki jakaa neljän vuoden välein Loviisa-mitalin. Mitali jaetaan menestyksekkäälle ja seudulle merkittävälle taiteilijalle, kulttuurityöntekijälle, organisaatiolle tai hankkeelle. Edellisen kerran, vuonna 2016, mitalin sai taiteilija Jouni Jäppinen ja vuonna 2012 säveltäjä ja muusikko Arno Kantola.

Vuoden 2020 Loviisa-mitalin saaja on Loviisan Merenkulkumuseo. Perusteluissa mainittiin muun muassa, että Loviisan Merenkulkumuseo on

 • pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti kehittänyt museotyötä
 • pitänyt taloutensa kunnossa
 • jännittävällä ja tutustumisen arvoisella näyttelytoiminnallaan vuosittain tavoittanut suuren määrän kävijöitä
 • julkaissut kiinnostavaa kirjallisuutta Loviisan merenkulun historiasta
 • pitänyt kiinteistönsä ja kalustonsa kunnossa.

Lisäksi Laivasillan alueella sijaitseva Loviisan Merenkulkumuseo luo positiivista kuvaa Loviisan kaupungista.

Loviisa-mitalin ojensivat sivistys- ja hyvinvointikeskuksen johtaja Kirsi Kinnunen sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mia Heijnsbroek-Wirén. Mitalin vastaanottivat Loviisan Merenkulkumuseon puolesta Gunilla Törnblom ja Antti Muuronen.

Kulttuuripalkinto

Kulttuuripalkinto on uusi, nyt 2020 ensimmäisen kerran ja jatkossa vuosittain jaettava huomionosoitus toimijalle – yksityishenkilölle, yhdistykselle tai ryhmälle – jonka teko tai toiminta on vaikuttanut erityisen merkittävästi Loviisan kulttuurielämään tai nostanut Loviisaa valtakunnallisesti tai kansainvälisesti esille. Kulttuuripalkinnon saajaa sai perusteluineen ehdottaa 7.10.2020 mennessä. Ehdotuksia tuli yhteensä 39.

Vuoden 2020 kulttuuripalkinnon saaja on Päivi Ahvonen. Runsaissa ehdotuksissa ja perusteluissa mainittiin muun muassa seuraavaa:

 • Hän on työskennellyt aktiivisesti taiteen ja kulttuurin saavutettavuuden eteen.
 • Hän on työstänyt lukuisia projekteja ja ideoita, jotka tekevät Loviisasta positiivisesti erilaisen pikkukaupungin.
 • Hän on edistänyt Loviisan kulttuuritoimintaa.
 • Hän on innovatiivinen, luovasti ja rohkeasti ajan hermolla toimija.
 • Hänen avullaan Loviisan kaupungin yhteisöllisyys on vahvistunut ja Loviisan katukuvassa on saatu nauttia värikästä kulttuurielämää.
 • Hän on innostava. Ja hän on muun muassa luonut keskustelukanavia, työpajoja, tiloja ja mahdollisuuksia erilaisten töiden ja ideoiden esittämiseen sekä verkostoitumiseen.
 • Hänen sydämensä sykkii tanssi- ja sirkustaiteelle.

Kulttuuripalkinnon ojentajina toimivat niin ikään sivistys- ja hyvinvointikeskuksen johtaja Kirsi Kinnunen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mia Heijnsbroek-Wirén.

Kuvassa vasemmalta kulttuuripalkinnon saanut Päivi Ahvonen ja Loviisa-mitalin Loviisan Merenkulkumuseon puolesta vastaanottaneet Antti Muuronen ja Gunilla Törnblom.
Kuvaaja: Jonas Randers / JR Sound.

Päivitetty 31.12.2020: videotallenne poistettu.