Maku ratkaisi Loviisanleivos-kisan voiton!

Loviisanleivos-kilpailun voittajaksi valittiin pitkän harkinnan jälkeen Arla Aaltonen. Finaali käytiin lauantaina 14.5.2022 Loviisan kaupungin museossa. Voittajan puolesta puhui lopuksi ennen kaikkea mahtavat ja uudelta tuntuvat maut. Makujen lisäksi myös historiaulottuvuus oli otettu hyvin huomioon, ja muunneltava leivonnainen on helposti toteutettavissa sekä kotona että kahviloissa. Katso ohje ja kokeile.

Muut finalistit olivat Kirsikka Hoppula ja Roberta Roo. Finaalituomaristossa istui graafikko, satiirikko ja Runeberg-vaikuttaja Kasper Strömman, Café Favoritin yrittäjä Irene Kalk sekä Loviisan Yrittäjät ry:n Nina Ek.

Tuomaristo vietti yli tunnin maistellen kolmea finaalileivosta. – Aivan uskomattomia leivoksia, joilla kaikilla oli erilaiset vahvuudet, totesi innostunut tuomaristo.

– Voittajaleivos on ehkä hieman vaatimaton ulkonäöltään mutta tarjoaa maistajalleen ihanan makujen räjähdyksen. Se muistuttaa näin ollen hieman Loviisan kaupunkia, Kasper Strömman veisteli.

Leivoksella on klassinen, pehmeä koostumus. Liköörin, mantelimassan ja sitruunan kuninkaalliset, eurooppalaiset maut muodostavat hienon vastakohdan kermasta ja crème fraîchestä tehdylle kuorrutteelle. Arla Aaltonen kertoikin saaneensa inspiraation leivokseen raaka-aineista, joita oli saatavilla 1700-luvun Loviisassa

Arlan leivoksen katsottiin tarjoavan herkullisen pohjan jatkokokeiluja varten. Tuomaristo haastoi kaupungin kaikki sokerileipurit tekemään leivoksen ulkonäöstä majesteettisemman. – Tästä alkaa Loviisanleivoksen historia! Irene Kalk Café Favoritista totesi lopuksi.

Milloin leivosta pääsee maistamaan?

– Loviisan päivänä 25 elokuuta Loviisanleivosta tarjotaan torilla, kulttuuri- ja matkailukoordinaattori Nina Wiklund lupaa. Paikalliset kahvilat ovat ilmaisseet kiinnostuksensa lisätä leivos valikoimiinsa, ja resepti on luonnollisesti vapaasti kaikkien kokeiltavissa. Alkusyksyllä järjestetään kansalaisopistossa Arla Aaltosen kanssa lyhytkurssi, jossa leivotaan Loviisanleivosta yhdessä ja kuullaan sen taustoista.

Loviisan kaupunki onnittelee voittajaa ja kiittää kaikkia osallistujia! Voittaja palkittiin Veikon Kone Loviisa Rosvallin lahjoittamalla KitchenAid-yleiskoneella.

Lisätietoja kilpailusta ja säännöistä löydät täältä: https://www.loviisa.fi/ajankohtaista/loviisanleivos/

Ohje

Tulostettava ohje löytyy täältä.

12 kpl, 180°C, 15 min.

Ainekset

100 g voita
2 munaa
1 dl hienoa sokeria
4 dl mantelijauhoja
1,5 tl leivinjauhetta/tarvittaessa gluteeniton
100 g mantelimassaa
50 g mantelilastuja
Luomusitruunan raastettu kuori
Puolikkaan luomusitruunan mehu
Tilkka sitruslikööriä/vaihtoehtoisesti pari tippaa karvasmanteliöljyä
Hapokasta luumuhilloa (mieluusti kotitekoista) tai esim. karviaismarjahilloa

Päälle

2 dl vispikermaa
½ dl crème fraichea
50 g mantelilastuja, kevyesti pannulla paahdettuina.

Sulata voi ja raasta mantelimassa karkealla raastimella ja sitruunankuori hienolla. Sekoita kaikki aineet – poisluettuna luumuhillo – keskenään.

Annostele sitten taikina leivosvuokiin ja lusikoi luumuhilloa jokaisen leivoksen keskikohtaan. Paista 180 asteessa noin 15 minuuttia.

Anna leivosten jäähtyä ennen kuin otat ne vuoista ja pidä niitä viileässä yön yli.

Kuorruta seuraavana päivänä leivokset vispatulla kermalla, johon on lisätty hieman crème fraichea ja koristele ne lopuksi kuivalla pannulla kevyesti paahdetuilla mantelilastuilla.

Leivosherkku on valmiina nautittavaksi!