Smaken avgjorde Lovisabakelse-tävlingen!

Efter långt övervägande utsågs Arla Aaltonen till vinnare i Lovisabakelse-tävlingen. Finalen gick av stapeln lördag 14.5.2022 i Lovisa stads museum. Det som slutligen talade för valet av vinnaren var i första hand de fantastiska och fräscha smakerna. Utöver smakerna hade också den historiska dimensionen tagits väl i beaktande, och bakelsen, som enkelt kan anpassas, är lätt att baka både hemma och på caféer. Se receptet och pröva.

De övriga finalisterna var Kirsikka Hoppula ja Roberta Roo. Finaljuryn bestod av grafikern, satirikern och Runeberginfluencern Kasper Strömman, företagaren bakom Café Favorit Irene Kalk och Nina Ek från Lovisa Företagare rf.

Juryn använde över en timme på att smaka på de tre finalbakelserna. – Helt otroliga bakelser som alla hade olika styrkor, konstaterade en ivrig jury.

– Vinnarbakelsen är kanske lite anspråkslös till utseendet med bjuder på en härlig explosion av smaker. Påminner således kanske lite om Lovisa stad, skojade Kasper Strömman.

Bakelsen har en klassisk, mjuk konsistens. De kungliga, europeiska smakerna av likör, mandelmassa och citron kontrasteras fint av garnityren gjord på grädde och crème fraiche. Arla Aaltonen berättade att ingredienser som fanns att tillgå i 1700-talets Lovisa inspirerat bakelsen.

Arlas bakelse ansågs erbjuda en delikat grund att bygga vidare på. Juryn utmanade alla stadens sockerbagare att göra utseendet mera majestätiskt. – Här börjar Lovisabakelsens historia! avslutade Irene Kalk från Café Favorit.

När får man smaka?

– På Lovisadagen 25 augusti kommer det att bjudas på Lovisabakelse på torget, lovar kultur- och turismkoordinator Nina Wiklund. Lokala caféer har meddelat intresse att lägga bakelsen till sitt sortiment och receptet är såklart fritt fram för var och en att pröva på. Det ordnas också en kort kurs i medborgarinstitutet i början av hösten där man får baka bakelsen tillsammans med Arla Aaltonen och höra den spännande historien om hur bakelsen kom till.

Lovisa stad gratulerar vinnaren och tackar alla deltagarna! Vinnaren belönades med en KitchenAid-köksmaskin donerad av Veikon Kone Loviisa Rosvall.

Mer information om tävlingen och reglerna hittar du här: https://www.loviisa.fi/sv/nyheter/lovisabakelsen/

Recept

Ett recept för utskrift hittar du här.

12 st, 180°C, 15 min.

100 g smör
2 ägg
1 dl fint socker
4 dl mandelmjöl
1,5 tsk bakpulver/glutenfritt vid behov
100 g mandelmassa
50 g mandelflarn
Rivet skal av en ekologiskt odlad citron
Saften av en ekologiskt odlad citron*
1 msk citruslikör/några droppar bittermandelolja
Syrlig plommonsylt (helst hemmagjord) eller t.ex. krusbärssylt

Garnityr
2 dl vispgrädde
½ dl crème fraiche
50 g mandelflarn, lättrostade på torr panna.

Smält smöret och riv mandelmassan grovt och citronskalet fint. Blanda ihop alla ingredienser – med undantag av plommonsylten.

Dela smeten i bakelseformer och sätt en skedfull sylt i mitten av varje bakelse. Grädda i 180° C cirka 15 minuter.

Låt bakelserna vila över natten i svalt. Garnera bakelserna följande dag med vispad grädde med en smula crème fraiche och dekorera bakelserna slutligen med mandelflarn rostade lätt på torr panna.

Delikatessen är färdig!