Museoamanuenssin kesävinkki: Koe paikallishistoriaa Viirilän kotiseutumuseolla!

Viirilän kotiseutumuseo avaa ovensa jälleen heinäkuussa vierailijoille. Museon kesäoppaina toimivat Strömfors kylät ry:n vapaaehtoiset oppaat, joilla riittää paikallistuntemusta ja hyvää kesämieltä. Museo on avoinna heinäkuussa viikonloppuisin klo 11-16. Kotiseutumuseon kesä starttaa toden teolla avajaisissa, jota vietetään sunnuntaina 2.7.2023 klo 14-16.

Viirilän kotiseutumuseo esittelee menneiden vuosisatojen talonpoikais- ja käsityökulttuuria, joka liittyy saumattomasti Viirilän kylään ja sen maanviljelysperinteeseen. Kotiseutumuseo on perustettu Gräggas-nimisen tilan pihalle, jonka sisarukset Else ja Florence Henriksson luovuttivat kunnalle 1960-luvun alussa. Museon pikkutuvassa asuttiin vielä 1950-luvulla. Päärakennus on peräisin 1700-luvulta ja se on siirretty paikalleen 1880-luvulla. Pihapiiriin kuuluu myös savusauna, liiteri ja luhtiaitta. Viirilän kotiseutumuseon viehättävästä pihapiiristä avautuva harmoninen peltonäkymä on tyypillinen ruotsinpyhtääläinen viljelymaisema, maaseudun kulttuurimaisemaa parhaimmillaan.

Loviisan kaupungin museolla juuri työnsä aloittanut museoamanuenssi Elina Parkkila antaisi kesän vinkiksi vierailla Viirilän kotiseutumuseolla. ”Museon rauhallisessa miljöössä voi hetkeksi pysähtyä, kokea pala paikallishistoriaa ja nauttia kesästä”, kuvailee Elina.

Kotiseutumuseon kesä starttaa toden teolla avajaisissa, jota vietetään sunnuntaina 2.7.2023 klo 14-16. Kahvipannun pitää lämpimänä UF framåt i Virböle, ja luvassa on myös arpajaismyyntiä. Päivän ohjelmistoon kuuluu yhteislaulua ja paikallishistoriaa opas Marjut Ståhlsin johdolla, villan kehräystä Inga ja Anne Vikholmin kanssa, sekä Ruotsinpyhtään työväen mieslaulajien kuoroesityksiä. Avajaisissa on myös esillä alkuperäisiä tarkkoja mittauspiirustuksia Viirilän kotiseutumuseosta. Piirustukset syntyivät Astria Excellin johtamalla mittapiirustusleirillä Viirilässä 2022.

Tervetuloa viihtymään!

Viirilän kotiseutumuseo
Höjmossantie 4, Kuninkaankylä
vapaa pääsy
Auki 1.7.–30.7.2023 la–su 11–16