Sommartips från museiamanuensen: Upplev lokalhistoria på Virböle hembygdsmuseum!

Virböle Hembygdsmuseum öppnar sin dörr för gäster igen i juli. Museets sommarguider från Strömfors kylät ry har god lokalkännedom, och garanterar gäster ett varmt och vänligt besök. Museet har öppet på veckosluten i juli klockan 11–16. Hembygdsmuseum firar öppningsfest på söndagen den 2.7.2023 kl. 14-16.

Virböle hembygdsmuseum presenterar allmoge- och hantverkskulturen från gångna sekler i Strömfors socken och hör helgjutet samman med Virböle by och dess jordbrukstraditioner. Hembygdsmuseet är uppfört på hemmanet Gräggas tomt, som syskonen Else och Florence Henriksson överlät till kommunen i början av 1960-talet.  Huvudbyggnadens lillstuga användes som bostad ännu på 1950-talet. Bostadshuset på Virböle hembygdsmuseum är från 1700-talet, och det flyttades till sin nuvarande plats på 1880-talet. Från museets förtjusande gårdstun kan man blicka ut över ett harmoniskt och för Strömfors mycket typiskt odlingslandskap, ett ruralt kulturlandskap då det är som bäst.

Museiamanuens Elina Parkkila, som just har börjat arbeta på Lovisa stads museum, rekommenderar att besöka Virböle hembygdsmuseum som ett sommartips. ”I museets lugna miljö kan man stanna till en stund, uppleva ett stycke lokalhistoria och njuta av sommaren”, beskriver Elina.

Hembygdsmuseum firar öppningsfest på söndagen den 2.7.2023 kl. 14-16. UF framåt i Virböle serverar gäster kaffe och säljer lotter. Dagens program innehåller allsång och lokalhistoria med Marjut Ståhls, spinning av ull med Inga och Anne Vikholm, och körframträdanden av Ruotsinpyhtään työväen mieslaulajat. På öppningen finns också noggranna ritningar av Virböle hembygdsmuseum. Ritningarna är ett resultat av det ritningsläger som hölls på Virböle sommaren 2022 under Astrial Excells ledning.

Välkommen till Virböle!

Virböle hembygdsmuseum 
Höjmossavägen 4, Kungsböle 
Fritt inträde 
Öppet 1.7–30.7.2023 lö–sö 11–16