Oletko havainnut espanjansiruetanoita Loviisassa? Vastaa kyselyyn

Loviisan kaupungin puisto-osasto kartoittaa espanjansiruetanoiden esiintymistä Loviisan alueella. Kyselyssä kuntalaiset voivat kertoa havaintonsa siitä, missä ja miten paljon espanjansiruetanoita on esiintynyt. Kysely sulkeutuu 30.9.2021.

Espanjansiruetana on haitallinen vieraslaji, joka pystyy lisääntymään erittäin nopeasti. Laji on kaikkiruokainen ja voi siten aiheuttaa suuria tuhoja puutarhassa.

– Kyselyssä annettuja tietoja käytetään ainoastaan sen kartoittamiseen, miten suuri ongelma espanjansiruetanat tällä hetkellä ovat Loviisassa. Tuloksien perusteella voimme suunnitella mahdollisia yhteisiä torjuntatoimia, kertoo puutarhuri Riikka Taskinen.

Kyselyyn voi halutessaan vastata kyselyyn anonyymisti. Yhteystietonsa antaneisiin voidaan mahdollisesti olla suoraan yhteydessä lisäkysymyksien kysymiseksi.

Osallistu kyselyyn tässä.

Espanjansiruetanan tunnistaminen

Espanjansiruetana kasvaa 7–14 cm:n pituiseksi. Sen väritys vaihtelee murretun oranssinpunaruskeasta likaisenruskeaan tai mustaan. Oikealla kyljellä oleva hengitysaukko on kilven puolivälin etupuolella. Selkä on harjaton ja kupera, ja päältä katsoen espanjansiruetanan häntäpää on pyöreäreunainen. Jalan alapinta on kokonaan vaalea tai reunoiltaan hieman keskiosaa tummempi. Lima on jokseenkin väritöntä. Espanjansiruetanalle on tyypillistä esiintyä joukoittain.

Espanjansiruetanaa ei pidä sekoittaa ukkoetanaan, joka kuuluu Suomen alkuperäiseen lajistoon. Ukkoetana on väriltään usein lähes musta tai mustan ja valkean viiruinen, joskus harmaa. Jalan alapinnan reunat ovat jyrkkärajaisen mustat ja keskiosa valkea. Lajit voi erottaa hengitysaukon sijainnin perusteella. Ukkoetanan hengitysaukko sijaitsee vähän kauempana päästä kuin espanjansiruetanalla: ukkoetanan hengitysaukko sijaitsee kilven puolivälin takapuolella. Lisäksi ukkoetanalla on selässään pitkittäinen harjanne, joka päättyy häntäpäässä terävään kärkeen. Harjanne puuttuu siruetanoilta, joiden selkäpuoli on tasaisen kupera. Ukkoetana ei esiinny koskaan joukoittain, vaan yleensä yksittäin.

Espanjansiruetanoiden tappaminen ja torjuminen

Espanjansiruetanat kannattaa kerätä esimerkiksi ämpäriin, johon on laitettu etikkaa tai kiehuvaa vettä, jolloin ne kuolevat hetkessä. Kuolleet etanat toimitetaan suljetussa pakkauksessa jäteasemalle. On myös myytävänä etanamyrkkyjä, joita voi käyttää ohjeiden mukaisesti.

Pidä piha siistinä, älä siirrä multaa tai vaihda kasvintaimia

– Muiden etanoiden tavoin espanjansiruetanat lähtevät liikkeelle kostean kelin jälkeen. Häirintä saa espanjansiruetanat liikkeelle, ja yhden löydettyään on helppo löytää niitä useampiakin, toteaa Riikka Taskinen.

Jos alueelta on tavattu espanjansiruetanaa, nurmikko ja piha-alueen kasvillisuus kannattaa pitää lyhyenä ja siistinä. Näin etanat eivät löydä suojaa kuivumista vastaan. Myös lehti- ja risukasat on hyvä hävittää pakkaamalla ainekset polttoa varten jäteasemalle, jolloin etanoille ei jää talvehtimispaikkoja. Komposti kannattaa myös tarkistaa etanoiden varalta.

– Kasvien vaihtamista ja mullan siirtoa pitää välttää, jos alueelta on tavattu espanjansiruetanoita, muistuttaa Riikka Taskinen.

Rosk’n Rollin jäteasemat vastaanottavat kotitalouksilta espanjansiruetanoita ja haitallisia vieraskasvilajeja pienkuormina maksutta. Haitalliset vieraslajit kuuluvat sekajätteeseen, josta ne menevät jätteenpolttoon. Sekajäte on tavallisesti maksullista, mutta haitallisten vieraslajien kohdalla on tehty poikkeus. Vieraslajien tulee olla hyvin pakattuna jätesäkkeihin. Lisätietoja vieraslajien viemisestä jäteasemille löydät täältä.

Lisätietoja espanjansiruetanasta löytyy Vieraslajit.fi-sivustolta, jossa ylläpidettävälle havaintokartalle tulee myös ilmoittaa vieraslajihavainnoista.

Lähteenä on käytetty Vieraslajit.fi-sivustolla olevaa artikkelia espanjansiruetanoista.