Paparazzi – Aatos Åkerblomin ainutlaatuiset valokuvat Loviisasta nyt esillä museossa

Loviisalainen valokuvaaja Aatos Åkerblom (1916-1997) dokumentoi tiloja, joita kukaan muu ei ollut keksinyt valokuvata. Hän pääsi kameroineen kaikkialle ja oli aina valmiina nappaamaan kuvan ennen kuin hetki oli ohi. Loviisan kaupungin museon näyttelyssä esitellään 1960- ja 1970-lukujen valokuvia, jotka löytyivät hänen jäämistöstään. Aatos Åkerblomin kuvat on ottanut talteen ja digitalisoinut Eddie Bruce.

Mies pikkutakissa
Aatos Åkerblom, omakuva

Aatos Åkerblom tunsi vetoa paikkoihin, joissa ihmiset liikkuivat. Hänen kuvissaan näkyvät kaupungin väestön kaikki kerrostumat. Päättäjät Raatihuoneella, alkoholistit Loviisanlahden kaislikossa, kaduilla ja toreilla leikkivät lapset, puistoissa ja kadunkulmissa norkoilevat nuoret. Hän dokumentoi metodistien kokoontumisia ja keskiolutbaareja. Aatos Åkerblom tunsi kaupungin romanit ja herrakerhon, joka järjesti viinanhuuruisia juhlia Degerby Gillessä. Aatos Åkerblom oli kameroineen paikalla aina, kun kaupungissa tapahtui. Hän kuvasi onnettomuudet, urheilukilpailut ja kiertävät tivolit. Hän pääsi aina kaikkialle ja oli useimmiten ensimmäisenä paikalla. Kun presidentti Kekkonen oli metsästysretkellä Loviisan metsissä, oli Aatos Åkerblom metsästysseurueen mukana.

Mutta Aatos Åkerblom oli myös erakko, pikkukaupungin kummajainen. Kukaan ei tiennyt, miksi tai kenelle hän valokuvasi, ja Aatos Åkerblomin kamera tunkeutui joskus yllättävästi kuvaamiensa ihmisten henkilökohtaiseen tilaan. Vaikka Aatos Åkerblomin lähipiiri kuvaili häntä kiltiksi, saattoi hänen tunkeilevuutensa säikäyttää ne, jotka eivät häntä tunteneet. Huhut kiersivät, kaikki tiesivät, kuka hän oli, mutta harvat tunsivat Aatos Åkerblomin pintaa syvemmältä.

Paparazzi 4.5.2021–27.2.2022

Loviisan kaupungin museo

Komendantintalo, Puistokatu 2

Avoinna ti-pe, su 12-16, kesä–elokuu ti-su 11-17

Sisäänpääsy 0/3/5 €, maksuvälineenä käy myös Museokortti ja Smartum-kulttuurisetelit. Tiistaisin vapaa pääsy.

16.5.2021 saakka max 6 henkeä kerralla näyttelyssä